Oranje weer koploper in WK-kwalificatie na monsterzege op Turkije

Brian Vesseur • 00:36, 08-09-2021 / Laatste Update: 03:15, 05-01-2024

Het was maart van dit jaar, 2021. Nederland ging op bezoek bij Turkije. Wij onder leiding van bondscoach Frank de Boer. Kenny Tete in de basis, Tim Krul ook. Het werd 4-2 voor de Turken. Burak Yilmaz scoorde 3 keer. Oranje was kansloos. Dinsdagavond, nog steeds 2021, maar dan in september, waren de rollen volledig omgedraaid.

In de Johan Cruijff Arena werd het 6-1 voor Nederland, ditmaal onder leiding van Louis van Gaal. In het stadion waren veel Turken aanwezig. Toen duidelijk werd dat Oranje (dik) ging winnen, zongen de Oranje-supporters: "Het is stil aan de overkant."

Hattrick Memphis

Maar dan lopen we al te ver vooruit, want al na 1 minuut was het raak voor Oranje. Davy Klaassen, Mr. 1-0, scoorde na een knappe aanval het openingsdoelpunt. Daarna werd het de grote Memphis Depay-show. Hij scoorde zijn 1e hattrick in het shirt van Oranje. Credits naar Klaassen voor het fenomenale balletje bij de 2-0, trouwens.

Na de 3-0 kreeg Çağlar Söyüncü zijn 2e gele kaart, nog in de 1e helft. Het was niet echt de dag van Turkije, zullen we maar zeggen. In de 80e minuut maakte Guus Til ook een doelpunt, zijn 1e voor Nederland: 5-0. Donyell Malen maakte in de laatste minuut de 6-0. Maar in de blessuretijd was het even rommelig bij Oranje achterin, waardoor Cengiz Ünder de 6-1 nog mocht maken.

WK-stand

Door de dikke overwinning staat Oranje weer bovenaan in de WK-kwalificatiepoule, samen met Noorwegen. Als Nederland én Noorwegen de komende 3 wedstrijden winnen, wacht half november het beslissende onderonsje. Voor Oranje is het belangrijk dat we bovenaan in de poule eindigen, want alleen de nummer 1 gaat rechtstreeks naar het WK 2022 in Qatar. Voor de nummer 2 wacht nog play-offs.

De 1-0 van Klaassen (binnen 1 minuut):

De 2-0 van Memphis (fenomenale assist Klaassen):

De 3-0 van Memphis (penalty):