Oud-bondscoach Leeuwinnen zegt Vera Pauw niet te hebben verkracht: ‘Kán gewoon niet waar zijn’

2 juli 2022

ProShots

Oud-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen Piet Buter denkt dat de verkrachtingsbeschuldigingen van Vera Pauw over hem gaan. De oud-voetbaltrainer en voormalig technisch directeur van onder meer FC Utrecht en Telstar ontkent alles. "1 ding weet ik 100.000 procent zeker: helemaal niets heeft er plaatsgevonden zónder wederzijds goedvinden."


Buter kwam zelf naar voren met zijn verhaal bij het AD. De 73-jarige Buter geeft daarin wel toe dat hij in de jaren 80 een 'kortstondige relatie' had met de 14 jaar jongere Pauw.

Verkracht en seksueel misbruikt
Vrijdag vertelde de 59-jarige Pauw, voormalig international en nu trainer, dat ze op jonge leeftijd is verkracht door een functionaris van de KNVB. Tegen het NRC zei Pauw dat de KNVB haar onvoldoende heeft geholpen. Sterker nog: de bond zou haar hebben tegengewerkt. Ook toen ze daarna nog 2 meldingen deed van seksueel misbruik bij de voetbalbond.

'Zo zit ik niet in elkaar'
Buter denkt  die functionaris van de KNVB te zijn. "Als ik iemand pijn heb gedaan, dan spijt me dat enorm. Maar wat ik nu allemaal hoor... Dit kán gewoon niet waar zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Dat weet mijn gezin, dat weten mijn vrienden en kennissen. Ik ben echt totaal verbijsterd."

Affaire
Buter vertelt wel meer over de affaire die hij had met Pauw. Destijds was hij 18 jaar getrouwd en had hij kinderen. Naar eigen zeggen heeft hij om die reden na een aantal weken de affaire verbroken. "Ik koos voor mijn gezin, waar ik tot op de dag van vandaag nog heel gelukkig mee ben."

'Geen gelijkwaardige seks'
Volgens Pauw was de seks niet gelijkwaardig, zei ze tegen NRC. "Ik dacht: wat is hier gebeurd? Dit was geen vrijen met elkaar. Dus ik zei: ‘Dit flik je me nooit meer.’ Maar dat maakte geen indruk op hem. Dat is mijn grootste fout, dat toen niet alle alarmbellen zijn afgegaan."

Buter - die zich naar eigen zeggen niet alles meer kan herinneren, omdat het zo lang geleden is - reageerde daarop duidelijk. Volgens hem was alles met toestemming van Pauw. Later kwamen ze elkaar nog regelmatig tegen binnen de burelen van de KNVB. "Ze was toen koud en afstandelijk, maar ik had nooit gedacht dat er tussen ons iets mis was gegaan."