Overmars over Ajax’ rampweek: ‘In de 9 jaar dat ik hier zit, is dat nog nooit gebeurd’

10 februari 2021

BSR Agency
Marc Overmars Ajax

Marc Overmars werd vlak voor het bekerduel tussen Ajax en PSV door ESPN geïnterviewd over de rampweek die de Amsterdammers vorige week beleefden. De technisch directeur gaf tekst en uitleg over Sébastien Haller, André Onana, Brian Brobbey en Quincy Promes. "Het was zeker een pittig weekje."


Met zijn gebruikelijke bekertje koffie in de hand slaakte Overmars een zucht. Wat het ergste was? Na even twijfelen: "André is dramatisch, voor hemzelf en voor ons."

Snel liet de oud-vleugelflitser weten dat ze een dezer dagen met Onana om de tafel gaan. "Het kan 2 kanten op: verlengen en blijven, of... Kijk, als je niet speelt, is de beloning ook minder. Je gaat uiteindelijk kijken hoe je gezamenlijk deze weg kunt bewandelen."

Ook werd duidelijk waarom Ajax geen extra keeper haalde in de winterstop. "Dat is zo'n lastig verhaal. Wat gebeurt er als je een keeper hebt die het over een half jaar hartstikke goed doet en André weer terugkeert? Wij hebben nu genoeg vertrouwen in Maarten, heel simpel. Komende zomer zie ik het dan wel weer."

Haller
Daarna ging het over Haller, de recordaankoop die Ajax vergat in te schrijven voor de Europa League. "Natuurlijk hebben we het geanalyseerd en gekeken hoe dit nooit meer gaat gebeuren in de toekomst. Hij stond namelijk eerst wel op die lijst. Vandaag heb ik het systeem voor m'n ogen gehad, maar het is niet ingewikkeld. We gaan een extra controlepunt invoeren. Zelf was ik dat niet, maar wordt dat wel - denk ik."

Vooralsnog gaan er geen koppen rollen in de organisatie. "In de 9 jaar dat ik hier zit, is het nog nooit gebeurd. We hebben Haller eerst onze excuses aangeboden, dat was het minste wat we konden doen. Nu laten we de boel bezinken en gaan er rustig over nadenken. De mensen die het doen (die lijsten inleveren, red.) leveren goed werk. En uiteindelijk ben ik verantwoordelijk."

Brobbey
Overmars vindt het daarnaast jammer dat Brobbey komende zomer transfervrij de deur uitloopt. "Het is een spits waarvan wij de potentie zagen voor Ajax 1. We hadden ook een heel traject voor ogen, à la Gravenberch. We bieden je dan 15 tot 20 wedstrijden aan zodat je in het team kunt groeien. Maar het is zijn goed recht om een keuze te maken. Of het verstandig is, zullen we zien."

De technisch directeur had het achteraf misschien wel anders aangepakt. "We hebben zoveel tijd en geduld gehad, misschien wel iets te veel. Wellicht had ik een deadline moeten stellen, maar verwachtte eigenlijk dat het goed zou komen. Ik neem hem echter niks kwalijk. Het is een gouden kerel met Amsterdamse bluf."

Promes
De overstap van Promes naar Spartak Moskou lijkt in kannen en kruiken. Overmars: "Heb de verwachting dat het wel gaat lukken. Onze belangrijkste reden om hem te laten gaan, is dat hij nu geen basisspeler meer is. Dan ga je alles op een weegschaaltje leggen en misschien is dit een goed moment. Maar ik ontken niet dat alle andere dingen (de rechtszaak, red.) ook meespelen."

Eigen toekomst
Tot slot ging het nog even over de eigen toekomst van Overmars. Er zijn namelijk geruchten dat een presidentskandidaat van Barça hem naar Catalonië wil halen. Overmars: "Dan is het Ten Hag gaat naar Dortmund, Van der Sar naar United. (...) Ik heb 1 doel en dat is kampioen worden, daar moet alles voor wijken. Over Ajax worden 6 pagina's per dag geschreven en alles is altijd nieuws. Hoe meer mensen erover schrijven, hoe meer ik het wegduw. Ik heb dus geen zin om daar een antwoord op te geven."