Polen – Nederland: Wat staat er allemaal op het spel voor Oranje?

22 september 2022

Pro Shots
louis-van-gaal-oranje

Terwijl het lijkt alsof half Nederland al bezig is met het WK in Qatar, moet het Nederlands elftal toch echt eerst nog 2 duels afwerken in de Nations League. Donderdag speelt Oranje tegen Polen, terwijl zondag België de tegenstander is in de Nations League. Wat staat er voor Oranje allemaal op het spel?


Uiteraard eerst de Nations League zelf. De 4 halvefinalisten van het toernooi plaatsen zich namelijk voor de play-offs voor het EK, mochten deze landen zich niet via de 'normale' EK-kwalificatie weten te plaatsen. Een extra vangnet dus voor Oranje, dat momenteel groep 4 in League A leidt met 10 punten uit 4 duels. België volgt met 7 punten, Polen met 4 en Wales met 1 puntje.

Check ook: Oranje hoopt op Lewandowski in topvorm: ‘Dat moeten we verbeteren voor het WK’

Geld
Uiteraard is er een grote zak geld te verdienen in de Nations League. De winnaar krijgt namelijk zo'n 10,5 miljoen euro, maar ook zijn er lekkere premies voor de andere halvefinalisten. Dat is wel inclusief alle prestaties in het toernooi. De runner-up krijgt 9 miljoen euro, de winnaar van het brons 8 miljoen en de verliezer van de troostfinale 7 miljoen.

EK-kwalificatie
Als Oranje groepswinnaar wordt is er nog een voordeel: De groepswinnaar wordt tevens groepshoofd van een EK-kwalificatiegroep. Dat betekent dat Oranje een paar toplanden ontwijkt en bovendien spelen de 4 halvefinalisten in een EK-kwalificatiegroep met 1 land minder dan andere groepen. Altijd lekker!

Organisatie eindstrijd Nations League
Als Oranje in ieder geval België achter zich weet te laten, dan kan de KNVB juichen: Dan mag de voetbalbond komende juni namelijk 'the final four' organiseren, dus de strijd tussen de 4 halve finalisten en de eindstrijd. Oranje neemt het in dat geval op tegen de andere 3 groepswinnaars in divisie A.

WK-selectie
Voor bondscoach Louis van Gaal zijn de duels de laatste mogelijkheid om te sleutelen aan zijn WK-selectie. Hij heeft nog een keepersprobleem op te lossen en een hoop spelers zijn nog niet zeker van een plek in de selectie. De laatste kans om zich te bewijzen dus!