PSV is Ajax de baas in Amsterdam en pakt de koppositie

Brian Vesseur • 19:42, 06-11-2022 / Laatste Update: 02:25, 08-01-2024

PSV is de nieuwe koploper van de Eredivisie. In het hol van de leeuw wonnen de Eindhovenaren met 2-1 van Ajax. Het stond lang 2-0 voor PSV, maar door een goal van invaller Lorenzo Lucca werd het opeens nog spannend in de slotfase. Ajax staat nu 2 punten achter PSV, maar de Amsterdammers hebben nog wel een wedstrijd in te halen.

Het eerste kwart van de wedstrijd had veel weg van een tactisch schouwspel. Er was weinig reden voor de Ajax-fans op de tribune om eens enthousiast van de stoel te komen, op een schot van Steven Berghuis na. Sterker nog: op precies een kwart van de wedstrijd zette Luuk de Jong de bezoekers op voorsprong!

Cody Gakpo ontving de bal aan de linkerkant, slingerde 'm voor de goal en De Jong kwam goed voor zijn naam. De spits van PSV schoof met de voet binnen: 1-0. Calvin Bassey stond op dat moment bij de spits, maar kwam niet bij de bal.

Luuk de Jong met de openingstreffer in De Topper! 🔥 #AJAPSV

— ESPN NL (@ESPNnl) November 6, 2022

Opstootje

Na een halfuur ballen werd De Topper echt De Topper: duwen en trekken! Edson Álvarez werd beboet voor het massale opstootje. Armando Obispo kreeg geel voor een stevige tackle, waar het opstootje door werd veroorzaakt.

In de 50e minuut was het opeens 2-0 voor Érick Gutiérrez! Guti kreeg de bal voor zijn voeten en ramde 'm bovenin het doel.

Penalty! (Tot de VAR zich ermee bemoeit)

Na een fout in de Ajax-defensie kon Xavi Simons naar het doel stormen. Devyne Rensch achterhaalde hem en zette een tackle in. Scheidsrechter Danny Makkelie vond het een penalty, maar de VAR was het daar niet mee eens: de ref moest zijn besluit terugdraaien.

In de 66e minuut besloot Ajax-trainer Alfred Schreuder het om te gooien: Kenneth Taylor kwam erin voor Rensch. Een 3-4-3-opstelling? Nope: Álvarez zakte een linie naar achteren. Voor Schreuder was het te hopen dat zijn wissel werkte, want PSV was dichter bij de 3-0 dan Ajax bij de 2-1.

En toch viel die 2-1! Niet door de wissel van Taylor, maar door het inbrengen van Lorenzo Lucca! De boomlange Italiaanse spits werkte in de 84e minuut binnen. En opeens was er nog alle kans voor Ajax. Ondanks een bloedstollende slotfase - PSV stond zwáár onder druk - hielden de Eindhovenaren toch stand: 2-1.

PSV pakt 'm

Na 13 wedstrijden staan de Eindhovenaren bovenaan in de Eredivisie met 30 punten, Ajax heeft er 28 na 12. Opvallend is dat Ajax dit seizoen nog geen topwedstrijd won: AZ, Napoli (2 keer), Liverpool (2 keer) én PSV (in de Johan Cruijff Schaal) waren al eens te sterk. Aan het einde van de wedstrijd klonk 'Schreuder, rot op!' vanuit bepaalde vakken.