🎥 | 5-3! PSV verslaat Ajax in een heerlijke editie van de Johan Cruijff Schaal

Joris Kaper • 00:01, 31-07-2022 / Laatste Update: 08:37, 12-12-2023

PSV heeft voor de 13e keer in haar bestaan de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De Eindhovenaren versloegen in een heerlijke, doelpuntrijke wedstrijd Ajax met 5-3 en delen de Amsterdammers daarmee de 1e tik uit van dit seizoen.

Nadat het spel op en neer ging in de beginfase, was de 1e grote kans van de wedstrijd voor Antony namens Ajax. De aanvaller kreeg de bal aangespeeld van Steven Bergwijn, kapte naar binnen, maar schoot vervolgens voorlangs. Niet veel later was het uitgerekend oud-PSV'er Bergwijn die het net wel wist te vinden. De aanvaller sneed naar binnen vanaf links en schoot vervolgens met rechts de bal achter PSV-doelman Benítez.

Overwicht voor Ajax

Ook na de openingsgoal van Bergwijn was Ajax de ploeg die het overwicht had op het veld, zonder dat dat tot echt grote kansen leidde. Ajax kreeg echter het deksel op zijn neus, want in de 32e minuut wist Guus Til een voorzet van Cody Gakpo binnen te koppen, nadat de PSV'er Owen Wijndal in een luchtduel wist te kloppen. Tegen de verhoudingen in kwam PSV dus langszij, terwijl vlak daarna Gakpo de 2-1 op zijn schoen had, maar het schot van de aanvaller zeilde rakelings naast.

Nu PSV bovenliggende partij

Het bleek het startschot van een periode waarin PSV de bovenliggende partij was, en na een opstootje op het veld was het opnieuw Til met een kopbal, maar dit keer belandde deze in de handen van Ajax-goalie Gorter. Het duel kende een paar minuten voor rust opnieuw een opstootje, nadat Edson Álvarez een elleboogstoot uitdeelde. De Mexicaan ontsnapte aan rood en kreeg slechts geel.

Voorsprong voor PSV

Het slokakkoord van de 1e helft was opnieuw voor PSV en opnieuw was Til de hoofdrolspeler. Weer was het Gakpo die de voorzet gaf en Til bediende. De middenvelder scoorde opnieuw met het hoofd en klopte ditmaal Daley Blind in de lucht.

Tweede helft: Ajax weer op gelijk hoogte

In de 2e helft ontsnapte ook Wijndal wellicht aan rood. De verdediger kreeg geel voor een overtreding op de doorgebroken Johan Bakayoko, maar na het checken van de videobeelden door scheidsrechter Dennis Higler en de VAR werd de gele kaart zelfs ingetrokken, omdat de PSV-aanvaller hands had gemaakt. Snel daarna was het dezelfde Wijndal die een voorzet afleverde bij Anthony, die deze rustig binnenschoof achter doelman Walter Benítez.

PSV loopt uit

Na de gelijkmaker van Ajax zette PSV weer aan. Eerst was het Gakpo, die geklungel van Ajax-doelman Jay Gorter afstrafte en de bal na gegrabbel onberispelijk binnenschoot. 4 minuten later was het opnieuw Til, die zijn 3e van de avond binnenschoot, alhoewel zijn schot wel van richting werd veranderd.

Aansluitingstreffer Ajax

Na de 4-2 van PSV leek de wedstrijd gespeeld, maar 3 minuten later lag de bal er weer in, dit keer aan de andere kant. De bal kwam voor de voeten van Mohammed Kudus, die de bal rustig aannam en heerlijk binnenschoot. Daarmee was de wedstrijd dus nog lang niet gespeeld.

Rode kaart

Calvin Bassey zal zijn debuut niet snel vergeten, want dat duurde slechts 13 minuten. De verdediger ging hard door op de enkel van Ismael Saibari, waarna scheidsrechter Higler na het checken van de videobeelden de Nigeriaan terecht de rode kaart gaf.

Beslissing in slotfase

Na de rode kaart probeerde Ajax nog wel druk te zetten, maar tot kansen leidde dat niet meer. De ingevallen PSV-aanvaller Saibari had 5 minuten voor tijd de wedstrijd kunnen beslissen, maar de rapper aanvaller schoot meters naast het doel van Gorter. Vlak daarna had ook Joey Veerman nog kunnen scoren, maar zijn schot spatte uiteen op de lat.

Xavi Simons lukte het wel: na een lekkere combi met Richard Ledezma omspeelde doelman Gorter en prikte daarmee de 5e goal van PSV binnen.

13e schaal voor PSV

In de maar liefst 9 minuten blessuretijd wist Ajax niet meer gevaarlijk te worden en daarmee bleef de stand 5-3 in het voordeel van PSV, dat voor de 13e maal de Johan Cruijff Schaal omhoog mocht tillen. Ajax blijft op 9 titels staan.