PSV wint werkelijk práchtige bekerfinale van Ajax

Brian Vesseur • 21:59, 17-04-2022 / Laatste Update: 17:38, 08-01-2024

PSV heeft een fenomenale bekerfinale gewonnen van Ajax. Zondagmiddag wonnen de Eindhovenaren met 2-1 van Ajax, in een finale vol afgekeurde goals en opstootjes. In de 2e helft schoot PSV uit de startblokken, wat de club uiteindelijk de zege opleverde.

Het zal je misschien verbazen, maar dit was pas de 4e bekerfinale tussen Ajax en PSV. En elke keer dat de Amsterdammers en Eindhovenaren tegenover elkaar stonden, bleek Ajax de sterkste. Maar niet deze zondag: PSV was voor het eerst te sterk voor Ajax in een bekerfinale.

Eran Zahavi schoot PSV redelijk snel op voorsprong in De Kuip. De Israëliër schoot tegen Maarten Stekelenburg aan, maar de keeper kon niet voorkomen dat de bal alsnog het doel in stuiterde. De vervanger van André Onana werd uiteindelijk gered door de grensrechter: buitenspel.

Opstootje hier, opstootje daar

Het was een verhit potje. Voordat het eerste échte doelpunt viel, waren er al 2 opstootjes geweest. Ajax-verdediger Lisandro Martínez werd uiteindelijk als eerste op de bon geslingerd. 2 opstootjes voor de eerste goal, dus. En dat doelpunt viel al na 23 minuten!

Openingstreffer

Ryan Gravenberch worstelde zich op randje 16 los van zijn tegenstander en schoot de bal beheerst langs doelman Yvon Mvogo. 1-0 voor Ajax in de Rotterdamse Kuip! Even daarvoor wilde Dusan Tadic nog een penalty na contact met Joey Veerman, maar scheidsrechter Danny Makkelie en de VAR vonden het te licht.

Vlak voor rust schoot Noussair Mazraoui - zoals hij al eens eerder heeft gedaan tegen PSV - snoeihard de 2-0 voor Ajax binnen. Na goed speurwerk van de VAR bleek dat het doelpunt moest worden afgekeurd. Buitenspel. Zo staat de teller na 45 minuten op 1 doelpunt, 2 afgekeurde goals, 2 opstootjes en 1 gele kaart voor Martínez.

Zieke ommekeer

De 2e helft is net bezig, als PSV meteen 2 keer scoort! Binnen 50 minuten stond het opeens 2-1. Wat kwam PSV scherp uit de kleedkamer en wat gold het omgekeerde voor Ajax! Eerst was het Erick Gutiérrez die vogelvrij kon binnenkoppen uit een vrije trap, een minuut later scoorde aanvoerder Cody Gakpo van afstand de 2-1. Gestoord!

Ajax gaf niet op, want in de 56e minuut was het alweer 2-2! Davy Klaassen werkte binnen, maar Brian Brobbey bleek eerder buitenspel te staan. Wéér een geannuleerde treffer in de Kuip. 2 minuten later schoot Dusan Tadic op de paal. Enorme spanning in Rotterdam-Zuid.

Tactische wissels

20 minuten voor tijd bracht Ajax-trainer Erik ten Hag 2 nieuwe mannen in het veld. Sébastien Haller en Perr Schuurs kwamen erin voor Edson Álvarez en Noussair Mazraoui. Aanvallende wissels, met name de komst van Haller. Brobbey bleef namelijk ook in de spits staan. Ondertussen kwamen Ritsu Doan en Bruma in het veld voor Joey Veerman en Cody Gakpo bij PSV.

Even later mocht ook Mohamed Ihattaren - voorheen speler van PSV - zijn debuut maken voor Ajax. Dat gebeurde 5 minuten voor tijd. Bijna-naamgenoot Mohammed Kudus kwam ook in het veld: Davy Klaassen en Steven Berghuis gingen eraf.

Het mocht allemaal niet baten, die wissels van Ajax: het bleef 2-1 in De Kuip. PSV pakte zijn 10e beker!