🎥 | 3,5 jaar celstraf geëist tegen Rai Vloet na dodelijk ongeluk met ruim 200 km per uur

20 maart 2023

Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen voetballer Rai Vloet wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Bij het ongeval in 2021 kwam de 4-jarige Gio om het leven. Volgens de officier van justitie werd Vloet met 'bloeddoorlopen ogen en ruikend naar alcohol' aangetroffen na de crash. Ook sprak de officier van justitie van rijden met een 'absurde snelheid'.


De officier van justitie eist naast de celstraf ook een rij-ontzegging van 4 jaar. "Vloet reed rond de 203 kilometer per uur, had het gaspedaal volledig ingedrukt en heeft niet geremd of een poging gedaan om weg te sturen", aldus de officier van justitie. "Zo snel rijden is een welbewuste keuze," zegt de OvJ. "En de verdachte heeft vlak na het ongeluk er alles aan gedaan om onder zijn straf uit te komen", zei ze, doelend op de leugenachtige verklaringen van Vloet na het ongeval.

'Bezig met cruise control'
Voetballer Rai Vloet 'was bezig met zijn cruise control' toen hij het dodelijk ongeluk veroorzaakte in november 2021. Dat zei Vloet maandag in de rechtbank bij de start van de rechtszaak tegen hem, zo meldt het AD. De rechter vond dat een vreemd verhaal: 'U reed 203 kilometer per uur. Dat is héél hard. En u zegt dat u met de cruise control bezig was, dat is een beetje laat met deze snelheid."

Bij het door Vloet veroorzaakte ongeluk op de A4 bij Hoofddorp overleed de 4-jarige Gio. De voetballer reed met zijn Golf GTI achterop een auto waarin het jongetje zat. Hij overleed later in het ziekenhuis. Vloet bleek veel te hard te hebben gereden en teveel alcohol te hebben gedronken.

Teveel alcohol
"Ik weet dat ik 2, 3 glazen sterke drank op had", zegt Vloet. "Ik was op een feestje in Amsterdam, in coronatijd nog, het feest werd voortijdig beëindigd," aldus Vloet tijdens de rechtszaak. "Ik zou in Amsterdam blijven, maar we maakten een nieuw plan: naar Rotterdam gaan. Zonder na te denken ga je dan rijden... Ik was op mijn stuur bezig met mijn cruise control en op dat moment gebeurde het ongeluk."

Vloet vervolgt: "Ik weet dat ik zelf verantwoordelijk ben. Ik ben denk ik een uurtje op dat feest geweest. Dan besef je niet dat de alcohol die je hebt genuttigd al te veel is." Een vriend van de voetballer die mee was had drugs gebruikt, al wist Vloet dat niet, zegt hij zelf. "Dat hoorde ik pas van mijn advocaat."

Wie zat er achter het stuur?
Vloet bleek na onderzoek 2 keer meer de hoeveelheid alcohol te hebben gedronken die is toegestaan. Hij sprak na het ongeluk niet meteen de waarheid over wie er achter het stuur zat. "Ik was in shock, je bent in andere staat van dienst", zei Vloet daarover tegen de rechter.

Kritiek
De officier van justitie en de rechter zijn kritisch, want het lijkt niet te kloppen met het moment dat Vloet hoorde dat er een kind was overleden. Vloet zegt dat hij in shock was, en dacht dat 'iedereen in goede handen was'.

Vloet voetbalde ten tijde van het ongeluk bij Heracles, maar werd daar ontslagen en voetbalt tegenwoordig in Rusland bij FC Oeral. De familie van de overleden Gio is bang dat hij zijn straf niet gaat uitzitten en dat hij een Russisch paspoort wil hebben (a la Quincy Promes). Vloet ontkent dat echter. Opvallend genoeg speelden beide verdachten begin deze maand nog tegen elkaar in de Russische competitie.