Hoe een zomer Ibiza het leven van Ruud Boymans veranderde: ‘Ik werd blij van de muziek’

9 april 2022

Pro Shots/Beeldbewerking Sportnieuws
ruud-boymans-zomer-ibiza-ander-leven-drugs-no-art-festvial

Ruud Boymans ken je waarschijnlijk als goaltjesdief van Willem II of FC Utrecht. Maar wat je misschien niet weet is dat de oud-voetballer inmiddels een compleet ander leven leeft. Boymans is festivalorganisator. Een zomer Ibiza vol feestjes en af en toe wat drugs brachten Boymans in een wereld die voor veel voetballers vreemd is. Sportnieuws.nl sprak met een openhartige Boymans over het kantelpunt in zijn leven.


Door: Bart van der Wijst

Onlangs werd Boymans in de Cor Potcast gekscherend de 'Nachtburgemeester van de Eredivisie' genoemd. Een bijnaam die waarschijnlijk niet veel mensen achter hem zochten. "Het is een bijnaam die ik pas na mijn voetbalcarrière heb gekregen. Tijdens het voetbal was dat niet heel erg bekend. Maar goed ik ging wel vaak uit, dus op zich is het niet zo heel gek dat die bijnaam er nu is."

Was je tijdens het begin van je carrière dan een voorbeeldprof?
"Ik ging wel eens uit. Gewoon de stad in af en toe om wat biertjes te doen. Eigenlijk vrij standaard. De meeste voetballers doen dat wel eens voor een beetje ontspanning. Maar ik ging niet súper vaak uit, want ik was wel echt gefocust op het voetbal. Dus in dat opzicht was ik wel een voorbeeldprof."

Ibiza
Alles veranderde voor de toen 25-jarige Boymans na een zomer in Ibiza. In discotheek Sankeys ontdekte hij dat er een heel ander leven is dan alleen voetbal. Muziek (techno), het ontmoeten van nieuwe mensen en drugs zorgden voor een ander soort energie bij de voetballer, die destijds net een contract had getekend bij FC Utrecht. Boymans ging andere muziek luisteren, kleedde zich anders en kreeg interesse in kunst.

Wat veranderde er die zomer?
"Ik merkte gewoon dat ik mezelf heel erg opgesloten voelde. Al die jaren dedicated leven als topsporter eiste op een gegeven moment zijn tol. Ik werd er gewoon niet meer gelukkig van. Helemaal toen ik die ervaring in Ibiza meemaakte, de vrijheid die ik daar voelde... Ik werd blij van de energie van mensen, van de dansvloer, van de muziek. Toen besefte ik dat ik niet meer terug wilde in dat strakke regime en gewoon vrijer wilde leven."

In de podcast zei je zelfs dat je overwoog te stoppen, was het echt zo serieus?
"Ja, ik werd écht niet meer gelukkig van voetbal. Dan kun je 2 dingen doen: stoppen of anders gaan leven. Stoppen zou een beetje raar zijn, want ik had net een mooie transfer verdiend naar FC Utrecht en daar een goed contract getekend. Alleen ik vroeg mezelf wel af hoe ik weer gelukkig kon worden met voetbal. Na een gesprek met mijn ouders heb ik besloten om wat vrijer te gaan leven."

Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Ruud Boymans (@ruudboymans)


Vrijer leven
Dat vrijer leven wierp meteen zijn vruchten af. Bij FC Utrecht knalde Boymans de ene na de andere bal erin. Zijn oogst: 9 doelpunten in zijn eerste 9 duels.

Was die zomer ook een kantelpunt op voetbalgebied?
"Absoluut. Door vrijer te leven werd ik gewoon gelukkiger, dat merkte ik ook op het veld. Ik denk juist dat het heel gezond is om te feesten, mensen te ontmoeten en plezier te hebben. De energie van een ander kan jou ook energie geven. Gerard Pique vertelde onlangs in een interview dat hij zelfs eens dronken op het veld heeft gestaan, dat heb ik nooit gedaan. Maar dat vertel ik om aan te geven dat ook zulke spelers daar zo over denken.

Ik denk dat het gewoon goed te combineren is. Tuurlijk, je moet niet 3 dagen in de week of ieder weekend gaan. Je moet gewoon je momenten pakken. Dan is uitgaan gewoon een gezonde uitlaatklep. Het is ook een kans om even het voetbal los te laten. Als je alleen maar de focus daarop hebt en niets anders hebt, word je ook heel ongelukkig als het even niet goed gaat."

Boymans vierde zijn doelpunten bij FC Utrecht door zijn vinger in een denkbeeldig zakje MDMA te 'dippen': "Mijn vrienden zeiden dat ik het moest doen", zei hij bij de Cor Potcast. - © Pro ShotsBlessure
Zijn fantastische start werd abrupt beëindigd door een zware enkelblessure. Zo erg zelfs dat hij eigenlijk nooit meer op zijn oude niveau terugkwam. "Dat was lastig, want het ging juist zo goed", blikt Boymans terug. Toch bood die tijd ook kansen om alvast na te denken over zijn carrière na het voetbal.

"Ik ging mezelf steeds meer verdiepen in muziek en toen dacht ik dat het wel vet was om een eigen feestje of evenement te organiseren. Toen ik terugkwam uit Dubai (Boymans speelde daar voor Al-Shabab, red.) is dat eigenlijk begonnen en sindsdien ben ik daar mee verder gegaan."

No Art
Na zijn avontuur in Dubai probeerde Boymans het nog wel bij Almere City. Dat werd mede door zijn verrotte enkel geen succes. Door zijn nieuwe levensstijl belandde hij bij No Art, een bedrijf dat (techo-)feestjes organiseert. Dat doet hij samen met nog 4 anderen, onder wie dj's Jesse en Oguzhan van het label ANOTR.

De heren maakten snel naam in het Amsterdamse nachtleven, maar niet veel later begon de coronacrisis. "Het ging voor die tijd hartstikke goed. We verkochten iedere keer uit, zo'n 2.000 tickets. Daarna kwam dus corona, maar gelukkig konden we in die tijd wel veel dingen vooruit plannen."

Zoals?
"We hebben veel nieuwe locaties gevonden, ook hebben we een stap gemaakt naar Engeland. We zijn in Londen geweest en gaan nu naar Manchester. Ook dat is uitverkocht. Dus eigenlijk was corona ook wel een goed moment om een juiste basis neer te leggen voor ons bedrijf en te kijken welke richting wij op wilden."

Is daar ook het idee voor jullie eerste festival in juli ontstaan?
"Ook inderdaad. Eerst was het vooral feestjes met maximaal 2.000 bezoekers. Daarna kregen we de mogelijkheid om een festival te organiseren op de NDSM-Werf in Amsterdam. Daarbij moesten we de afweging maken of we het risico wilden lopen, want financieel komt er een hoop bij kijken. Als je break-even speelt bij je eerste festival moet je gewoon blij zijn. Dus als we dat halen is onze doelstelling gehaald en zijn wij tevreden."

Komen er ook voetballers naar het festival?
"Zeker! Bart Vriends heeft een kaartje gekocht en Ryan Koolwijk en Ali Messaoud wilden komen. Mark van der Maarel geloof ik ook, dus er zijn wel jongens die graag komen supporten."

Wat zijn de verdere doelen met No Art?
"We willen graag uitbreiden. Een tweedaags festival bijvoorbeeld volgend jaar. Of naar dubbele capaciteit, dus 15.000 bezoekers. In het Verenigd Koninkrijk willen we een groot festival neerzetten in de toekomst. We zijn bezig om in Zuid-Amerika iets neer te zetten, in Uruguay. En Ibiza zou natuurlijk helemaal gaaf zijn, dan zijn we echt klaar."

En dan is de cirkel rond voor jou!
"Ja, zeker!"

Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door NO ART (@noartmusic)