Slecht begin EK-kwalificatie: Oranje krijgt hard op de kloten van Frankrijk

Bart van der Wijst • 23:40, 24-03-2023 / Laatste Update: 23:54, 11-12-2023

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatie met een 4-0-nederlaag begonnen op bezoek bij Frankrijk. De vice-wereldkampioen gaf Oranje een lesje in efficiëntie. Vooral voor rust was het mannen tegen de jochies.

Vanwege een buikgriep, wat blessures en een schorsing moest bondscoach Ronald Koeman flink puzzelen. Daardoor startten debutant Lutsharel Geertruida, Xavi Simons en Kenneth Taylor.

Allemaal te snel

Met name voor Taylor bleek het allemaal wat te snel te gaan in het Stade de France. Daar kwam ook de openingstreffer van Antoine Griezmann uit voort. De Ajacied reageerde niet zo snel als de Fransman bij balverlies van Marten de Roon. Na een vlugge combinatie met Kylian Mbappé schoot Griezmann raak.

De 2-0 en 3-0 volgden niet veel later. Uit een vrije trap van Griezmann frommelde Dayot Upamecano de bal na 8 minuten binnen. Iets meer dan 10 minuten later viel het 3e en laatste Franse doelpunt. Aurelién Tchouaméni passte, Randal Kolo Muani liet hem bewust lopen en Mbappé rondde beheerst af. Goal en een assist dus voor de nieuwe aanvoerder van Frankrijk.

Rustig aan

Oranje kreeg na de ingreep van Koeman meer grip op de wedstrijd. Wout Weghorst kwam voor Taylor. Aanvallend bracht dat overigens weinig verschil; Nederland kon geen vuist maken. Na de pauze graafden de Fransen zich in en hoopten ze op foutjes van Nederland. Die kwamen er en zo viel de 4-0. Mbappé was wederom de doelpuntenmaker. Memphis Depay kon vanaf 11 meter nog de eer redden, alleen hij miste.