Sparta en Fortuna Sittard blijven erin, Willem II degradeert direct en Heracles Almelo speelt nacompetitie

15 mei 2022

Pro Shots

Degradatievoetbal, wat ben je mooi. Op de laatste speeldag van de Eredivisie moest de beslissing onderin vallen. En o wat was het spannend. Uiteindelijk viel het doek voor Willem II. Sparta en Fortuna Sittard ontsnapten, Heracles Almelo moet de nacompetitie in.


De situatie voorafgaand was duidelijk. PEC Zwolle was al gedegradeerd en Willem II moest hopen op een wonder. Fortuna Sittard begon als 16e - en dus op de play-offplek - aan de laatste speelronde.

LEES OOK: Heerenveen grijpt op slotdag laatste play-offticket voor Europees voetbal

Dit was de stand vooraf:
14. Heracles Almelo: 33-34 (-14)
15. Sparta Rotterdam: 33-32 (-20)
---
16. Fortuna Sittard: 33-32 (-32)
---
17. Willem II: 33-30 (-28)
18. PEC Zwolle: 33-27 (-25)

Stuivertje wisselen
In Tilburg klonk al vrij snel gejuich, want Willem II kwam na 8 minuten al op voorsprong door een goal van Jizz Hornkamp. Gelijk konden de ogen naar LiveScore, want de Tilburgers waren dus afhankelijk van de resultaten op de andere velden. Niet veel later kreeg Willem II al slecht nieuws, want Zian Flemming zette Fortuna Sittard op voorsprong bij NEC.

Door de 0-0-stand in Almelo bij Heracles tegen Sparta waren de zaken als volgt: Willem II eruit, Sparta op nacompetitie en Heracles en Fortuna Sittard in veilige haven.

Heracles de pineut
Maar alles veranderde toen Sparta in de blessuretijd van de 1e helft de openingstreffer maakte. Arno Verschueren maakte de 0-1. Feest bij Sparta en feest op het Kasteel, waar duizenden Sparta-fans op grote schermen naar de wedstrijd keek.

LEES OOK: Overzicht laatste speeldag Eredivisie: kampioen Ajax speelt gelijk, Feyenoord verliest en PSV wint wél

Daarmee was Heracles Almelo gelijk de pineut, want die ploeg zakte af naar de 16e plek. Na rust maakte Willem II er zelfs 3-0 van tegen FC Utrecht en Sparta benutte iedere kans tegen Heracles Almelo. Daar werd het 3-1.

Alle ogen op Nijmegen
Omdat die wedstrijden grotendeels beslist waren, werd het Goffertstadion in Nijmegen de plek waar de beslissing ging vallen. Fortuna Sittard verdedigde met man en macht de 1-0-voorsprong. Daar was het enorm spannend. Pompen of verzuipen was het voor NEC, dat ook flinke kansen kreeg. NEC stond namelijk op het punt om de belangrijke 8e plek (en dus een play-offticket voor Europees voetbal) kwijt te raken.

Flemming werd de grote held van heel Sittard, hij kopte een bal van de doellijn toen doelman Yanick van Osch al verslagen was. Na een hoop bibberende minuten floot scheidsrechter Dennis Higler daar voor het einde. Feest in Sittard en Kralingen, verdriet in Tilburg (en Almelo).

Dit was de stand na afloop:
14. Sparta Rotterdam: 34-35 (-18)
15. Fortuna Sittard: 34-35 (-31)
---
16. Heracles Almelo: 34-34 (-16)
---
17. Willem II: 34-33 (-25)
18. PEC Zwolle: 34-27 (-26)