Sparta neemt penalty's beter dan Utrecht in play-offthriller en mag zich melden in de finale

Bart van der Wijst • 22:56, 04-06-2023 / Laatste Update: 01:37, 12-12-2023

Sparta is door naar de finale van de play-offs om Europees voetbal. Daarvoor mag keeper Nick Olij bedankt worden. Hij stopte in de penaltyserie 2 strafschoppen. Na 120 minuten voetbal stond het over 2 wedstrijden 2-2.

FC Utrecht had in het begin de bal, daarna nam Sparta de regie over. Het leek alsof de Rotterdammers een achterstand weg moesten poetsen en niet de uitploeg. Bijna viel ook al vroeg de 1-0, alleen het was dubbelpaal voor Sparta. Een voorzet van Younes Namli belandde rechtstreeks op het aluminium en even later kopte Tobias Lauritsen er tegenaan.

Mazzel Utrecht

De bezoekers zaten totaal niet in de wedstrijd en creëerden helemaal geen kansen. Toen de 1-0 viel, leek het ook gedaan met de Domstedelingen. Vito van Crooij scoorde. Toch hadden de fans te vroeg gejuicht, zo bleek later. Scheidsrechter Jochem Kamphuis keurde de goal op advies van de VAR af. Terecht? Oordeel zelf:

Pinchhitter Dost helpt

Utrecht kwam eigenlijk pas in de wedstrijd toen Bas Dost inviel. De aanwezigheid van de boomlange spits zorgde bij Sparta voor de nodige verwarring. Uiteindelijk viel de 0-1 vrij onverwachts. Een voorzet werd bij de 2e paal binnen gelopen door aanvoerder Nick Viergever. Met die stand zou er een verlenging komen, die kwam er ook ondanks een knotsgekke slotfase.

Verlenging

De pijp was bij behoorlijk wat spelers leeg, maar vooral Sparta probeerde er nog een goaltje bij te prikken. Dat lukte bijna via Van Crooij en Joshua Kitolano. In de 120e minuut stuitte de middenvelder op Vasilis Barkas, daarna hobbelde de bal langzaam tegen de paal. In paniek probeerde Hidde ter Avest de bal weg te werken. Die bal ging er ook nog bijna in, maar Utrecht ontsnapte.

Olij de held

De penaltyserie die volgde ging lang gelijk op, tot 4-3. Luuk Brouwers kreeg de kans om namens Utrecht gelijk te maken, hij miste. Of beter gezegd: Nick Olij redde. Daarna kon Adil Auassar Sparta naar de finale schieten, alleen de aanvoerder schoot de bal haast Het Kasteel uit.

Can Bozdogan maakte er met een fraaie strafschop 4-4 van. Nadat Shurandy Sambo de 5-4 scoorde, pakte Olij vervolgens de penalty van Mike van der Hoorn. Dus gaat Sparta na een play-offthriller naar de finale tegen FC Twente.