Uitzwaaifans juichen slechts 1 keer tegen België: Nederland naar Final Four

Brian Vesseur • 00:38, 26-09-2022 / Laatste Update: 22:09, 11-12-2023

Het Nederlands elftal heeft in een hele moeizame uitzwaaiwedstrijd gewonnen van België. In de laatste groepswedstrijd van de Nations League werd het 1-0, waardoor Oranje naar de Final Four gaat.

Na 30 minuten moest Steven Berghuis het veld verlaten voor Cody Gakpo. De middenvelder van Ajax had te veel last van zijn rug. Pijnlijk voor Berghuis, die zichzelf juist wilde bewijzen bij afwezigheid van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. Davy Klaassen zakte daardoor een positie, Gakpo ging op 10 spelen. Ajax-trainer Alfred Schreuder - die in het stadion zat - zag het allemaal met lede ogen toe.

Malacia centraal achterin

Van Gaal wilde ook nog 45 minuten Tyrell Malacia en Kenneth Taylor zien. Opvallend genoeg gingen Vincent Janssen en Nathan Aké eraf. Nog opvallender: Blind bleef de linkerwingback, Malacia ging in het centrum voetballen. Gakpo verhuisde naar de aanval, om ruimte te maken voor Taylor op het middenveld.

De 3 wissels zorgden allemaal niet voor kansen. Al de hele wedstrijd was het gapen geblazen voor de Nederlandse fans. De Belgen kregen soms wel een kans, maar dan redde Remko Pasveer prima. De keeper van Ajax blonk vooral uit op een schot van Amadou Onana.

Daar is-ie dan!

In de 73e minuut gebeurde het dan ein-de-lijk. Aanvoerder Virgil van Dijk kopte raak uit een corner. 1-0 voor Nederland en eindelijk konden de oranje uitzwaaifans juichen.

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is-ie dan: 1-0.#NEDBEL pic.twitter.com/AJkuc9u7hm

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) September 25, 2022

Het bleek ook het enige doelpunt van de wedstrijd. Van Dijk werd de matchwinner, Pasveer bleek van enorme waarde voor Oranje. In de blessuretijd kwam Ryan Gravenberch - vrijdag pas opgeroepen door het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners - nog in het veld voor Davy Klaassen.