Van der Meijde bleek gelijk te hebben, Ajax start inderdaad onderzoek naar deal van Mislintat

19 september 2023

Pro Shots
Sven-Mislintat

Ajax heeft inderdaad een onderzoek gestart naar een transfer van Sven Mislintat op Deadline Day van deze zomer. Dat meldt NOS dinsdag. De Duitse technisch directeur zou een speler via een Duits zaakwaarnemerskantoor hebben gekocht, dat aandelen heeft in een bedrijf van Mislintat zelf.


LEES OOK: Tikkende tijdbom bij Ajax: ‘Mislintat zoekt steun om Steijn te ontslaan, td zelf ook niet zeker van plek’

De Amsterdamse club zou niet op de hoogte zijn geweest van die constructie, maar de kwestie is in ieder geval in strijd met de regels voor een beursgenoteerd bedrijf als Ajax. Het gaat om een bedrijf dat data levert voor scouting van voetballers, een bureau dat Mislintat met 5 anderen had opgezet. 5 weken nadat hij bij Ajax begon werd de Duitser alleen de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

De bewuste deal
Een simpele rekensom leert dat het waarschijnlijk gaat om de transfer van Borna Sosa. Alleen Ethan Butera werd ook op Deadline Day aangekocht en dat is een Belg die van Anderlecht kwam. Sosa zat bij het Duitse VfB Stuttgart en het zaakwaarnemerskantoor AKA Global is bij zijn carrière betrokken.

AKA Global
AKA Global is als zaakwaarnemerskantoor inmiddels dus ook aandeelhouder van het databureau dat Mislintat als privébedrijf naast Ajax heeft. Arthur Beck is daar contactpersoon en hij sprak met Mislintat over de transfer van Sosa, maar ook over een eventuele overgang van Eduard Spertsyan. Die transfer kwam uiteindelijk nooit tot stand. Mislintat zou AKA Global aandelen hebben gegeven in zijn bedrijf Matchmetrics, in ruil voor het kwijtschelden van een lening van 161.000 euro.

Reactie Ajax
Ajax heet tegenover de NOS gereageerd op het onderzoek. "Ajax is niet op de hoogte van een aandeelhouderschap dat AKA Global GmbH in Matchmetrics heeft. Wij hebben dit vanzelfsprekend met Sven besproken. Hij heeft daar een uitgebreide toelichting op gegeven. Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten."