🎥 | Memphis zet Oranje-vizier op scherp: ‘Ben fit, maak veel meters voor een spits’

21 maart 2023

Vandaag Inside is terug bij het Nederlands elftal! Na een boycot van 2,5 jaar mag het programma weer bij Oranje komen én interviews met spelers doen. Aanvaller Memphis Depay sprak in gesprek met Noa Vahle openlijk over de spreekstaking, zijn vorm en zijn rol onder bondscoach Ronald Koeman.


"Wij als spelers willen gewoon verder en er een streep onder zetten", gaf de 29-jarige Atlético Madrid-aanvaller aan. "Interviews als deze hebben, is fijn. Kritiek ontvangen ook, al gingen andere dingen toen gewoon te ver. Wat jullie doen, is verder aan jullie."

Memphis over opgeheven VI-boycot
Vahle vroeg of de spelmaker wel voldoende zijn persoonlijke boodschap uit heeft kunnen dragen. "Zeker. We gaven toen een grens aan en hopen nu gewoon - met jullie erbij - verder te kunnen. Of ik verwachtingen heb? Nee, niks. Ik kijk sowieso geen tv. Het is de verwachting dat ik hier presteer, bij Oranje. Daar ben ik druk genoeg mee."

Onder Koeman hoeft hij zich geen zorgen te maken over speeltijd. Hoewel Memphis bij Los Rojiblancos nog geen wedstrijd vol maakte, voelt hij zich goed genoeg voor een hele wedstrijd. "Ik train hard, en maak veel meters", ging hij daarop verder. "Ik maak 7,6 kilometer in 60 minuten, dat is best veel voor een spits. Ook weet ik mijn posities te vinden, het gaat er nu om dat ik mijn kansen af blijf maken."

Oranje-positie Memphis
Het liefst doet hij dat als centrale aanvaller in een 433-systeem. "Ik heb altijd gezegd dat dat mijn favoriete opstelling is, met 3 voorop en een 10 die eroverheen kan gaan. Met een 2 spitsen-systeem sta je als aanvaller toch iets meer op een eiland. We hebben dan wel bijvoorbeeld Denzel (Dumfries) die eroverheen komt en Daley (Blind) die je in kan passen, maar dan 'mis' je mensen voorin. Maarja, dat is wat ik vind."

En die 90 minuten, komt dat wel goed als het moet? "Zeker. Mijn trainer bij Atlético (Diego Simeone red) bouwt alles per nieuwe speler rustig op. Dat schijnt hij bij iedereen te doen. Daar moest ik eerst aan winnen, maar ik ben nu een paar keer ingevallen én in de basis begonnen en daarbij nu voor een langere tijd fit... dan moet ik wel een keer 90 minuten gaan spelen, al is het niet zo dat ik dat per se nu al eis."