Champions League-avontuur Ajax voorbij na bloedirritante wedstrijd tegen Benfica

Bart van der Wijst • 23:59, 15-03-2022 / Laatste Update: 04:48, 12-12-2023

Ajax is klaar in de Champions League. Op een vermoeiende avond werd verloren van Benfica: 0-1. De Portugezen toverden alle spelletjes uit de kast om het spel van Ajax te ontregelen, met succes. Darwin Núñez werd de matchwinner na een inschattingsfout van Ajax-keeper André Onana.

Ajax leek al vroeg de gewenste voorsprong te pakken te hebben, alleen Dusan Tadic stond met zijn grote teen buitenspel. Daarom ging de treffer van Sébastien Haller niet door.

Eindpass ontbreekt

Het balbezit bleef daarna zoals verwacht voor Ajax (64 procent voor de Amsterdammers in de 1e helft). Toch leverde dat weinig uitgespeelde kansen op, dat kwam mede doordat Benfica met de bibs in het eigen doel hing. Er waren wel kopballetjes van Edson Álvarez en Jurriën Timber, alleen die vlogen een meter over.

De grootste kans van de 1e helft was voor Ryan Gravenberch. De middenvelder mocht een eind komen en schoot uiteindelijk richting Odisseas Vlachodimos, de keeper van Benfica kreeg zijn hand voldoende achter het afstandsschot. Steven Berghuis leek ook op weg naar een kans, alleen de middenvelder wilde niet met rechts schieten en verprutste zijn aanname: kans verkeken. Omdat Benfica nauwelijks de aanval zocht, gingen de ploegen met 0-0 rusten.

Ryan Gravenberch weet weer dat hij kan schieten, dus probeert hij het maar eens. Dat scheelt niet veel! #UCL #AJABEN pic.twitter.com/lOEjXCvGPF

— VTBL ⚽ (@vtbl) March 15, 2022

Knokkende Portugezen

Na de rust veranderde er qua balbezit weinig. Ajax had de bal, Benfica parkeerde de bus voor het eigen doel. Kansen waren schaars. Na de thee kreeg de thuisploeg minder kansen dan in de 1e helft. Wel kopte Antony na een klein uurtje net over de kruising, maar echt gevaarlijk was dat niet.

Benfica ging na dat uur steeds vaker op de grond liggen om tijd te winnen, het resultaat was het enige wat telde voor de Portugezen. Ajax kwam daardoor eigenlijk nauwelijks in het eigen spel.

Onana de fout in

Toen Benfica na dik 75 minuten voor het eerst voor de goal van André Onana verscheen was het gelijk raak. Een indraaiende vrije trap belandde op het hoofd van spits Darwin Núñez. De Uruguayaanse spits kopte raak in een leeg doel, omdat Onana de lucht weg aan het boksen was: 0-1.

Trainer Erik ten Hag greep direct in: Brian Brobbey en Davy Klaassen erin voor Álvarez en Berghuis. Daarmee hoopte Ten Hag de gelijkmaker in de slotfase te forceren met de steun van 53.000 Ajacieden op de tribunes. Benfica werkte echter weer niet mee, ongeveer 6 spelers kregen 'ineens' kramp.

Geen treble

Ondanks de ultra-aanvallende aanpak lukte het Ajax nauwelijks om nog kansen te creëren. Terwijl de Portugezen nog wat minuten van de klok af snoepten, werd de frustratie in Amsterdam groter en groter. Daley Blind pakte nog geel omdat-ie het gedrag van de Portugezen beu was.

Invaller Brobbey leek nog dicht bij de 1-1, alleen hij stond buitenspel - en miste bovendien. Daardoor bleef het 0-1 en is het Europees avontuur voor Ajax voorbij. De focus kan nu op de competitie en de finale van de KNVB Beker.