🎥 | Vandaag 1 jaar geleden overleed ‘Don’ Diego Maradona op 60-jarige leeftijd

25 november 2021

Op 25 november 2020 stond de (voetbal)wereld in 1 klap stil: Diego Maradona overleed op 60-jarige leeftijd nadat hij al jaren kwakkelde met zijn gezondheid. Een jaar verder is de herinnering aan Pluisje nog net zo levendig als ooit.


Zie ook: 'Deze momenten van Diego Maradona mag niemand ooit vergeten'

Het levensverhaal van Maradona is bekend. De voetballer groeide op in Villa Fiorito, een arme sloppenwijk in Buenos Aires. Hier leerde hij voetballen, hetgeen wat hem de wereldfaam zou bezorgen én zijn familie voor altijd uit de zorgen zou houden.

Gearriveerd toptalent
Op zijn 15e belandde Maradona bij Argentinos Juniors, dat hem zijn allereerste contract aanbood. De Maradona-familie verhuisde daarop gelijk naar een appartement en liet de sloppenwijk achter zich. Na 1 jaar bij Boca Juniors te hebben gespeeld, vertrok El Pibe D'oro naar Europa.

Na 2 succesvolle jaren bij Barcelona vertrok de inmiddels gearriveerde Argentijns-international naar Italië. In Napels groeide hij bij Napoli uit tot een absolute legende. Met die club werd dankzij Maradona de weg omhoog ingezet. Met Napoli won hij 2 keer de landstitel en 1 keer de UEFA Cup (1989). Napoli besloot zijn rugnummer 10 nooit meer te gebruiken.

Superster in Italië
In diezelfde Napolitaanse periode werd Maradona in 1986 wereldkampioen met Argentinië. Wel ging zijn tijd in Italië gepaard met zijn steeds extravaganter wordende levensstijl. Zo hield Maradona van een feestje, een drankje en een klein lijntje dope op zijn tijd. Desondanks bleef hij presteren en liepen de Napolitanen met hem weg.

In 1991 was zijn Napoli-tijd voorbij. Nadien speelde Maradona nog voor Sevilla, Newell's Old Boys en opnieuw voor Boca Juniors. In 1997 zette hij een punt achter zijn loopbaan als voetballer, maar toen ging het al erg slecht met zijn gezondheid.

Nog tijdens zijn loopbaan focuste Maradona zich op zijn carrière als trainer. Zo was hij tussen 2008 en 2010 bondscoach van Argentinië. Met geluk, want zijn leven hing al enkele keren aan een zijden draadje. Zo werd de legende in 2000 al eens opgenomen vanwege hartproblemen.

Laatste jaren
Deze kwamen tot stand door zijn extreme drank- en drugsgebruik. In 2004 werd hij opnieuw in kritieke toestand opgenomen na een hartinfarct, veroorzaakt door een overdosis coke. In die jaren die volgden, leek het goed te gaan: Maradona viel af en kickte af van de dope. Nadat hij in 2007 én bij het WK 2018 opnieuw werd opgenomen in het ziekenhuis, vreesde men voor zijn dood.

Lees ook: Arts verwijderde hart van Maradona voor begrafenis: ‘Anders zou het gestolen worden’

Een kleine 2 jaar later diende het onvermijdelijke zich aan. Op 2 november 2020 werd Maradona geopereerd aan een bloedprop in zijn hersenen, 9 dagen later werd hij alweer uitslagen uit de medische kliniek om vervolgens 2 weken later zijn laatste adem uit te blazen. Rust vredig, Don Diego!