Amnesty wil geld zien voor uitgebuite arbeiders bij WK in Qatar

20 oktober 2022

Getty Images
amnesty-international-wil-geld-zien-voor-uitgebuite-arbeiders-wk-qatar

Met een petitie hoopt Amnesty International er alsnog voor te zorgen dat FIFA met een compensatiefonds komt voor uitgebuite arbeiders in Qatar. De mensenrechtenorganisatie stelt vrijdag dat duizenden mensen die meewerken aan WK-projecten in de oliestaat nog steeds onder slechte omstandigheden werken.


"Nu het WK nadert, is het werk om arbeidsmigranten tegen uitbuiting te beschermen nog maar half af", aldus Amnesty International.

Veel mensen overleden
In de afgelopen jaren zijn waarschijnlijk zo'n 6500 migranten in Qatar overleden aan allerlei oorzaken, die volgens Amnesty samenhangen met de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij de WK-stadions moesten bouwen.

Ondanks toezeggingen van Qatar - en 'enkele duidelijke verbeteringen' - worden de 2 miljoen arbeidsmigranten in Qatar volgens Amnesty nog steeds geconfronteerd met problemen 'zoals te laat betaalde of onbetaalde lonen, het ontzeggen van rustdagen, onveilige arbeidsomstandigheden, belemmeringen bij het veranderen van baan en beperkte toegang tot de rechter'.

Nederland gaat ook naar Qatar
Woensdag werd duidelijk dat Nederland een regeringsafvaardiging naar het WK in Qatar stuurt. Amnesty vindt dat de regering zich publiekelijk moet uitspreken over de situatie in het land. Volgens een woordvoerder van Amnesty heeft de regering zich nog altijd niet openlijk achter het plan van het compensatiefonds geschaard.