CL-groep Ajax: Borussia Dortmund heeft geen moeite met Besiktas in Turkse heksenketel

Eimert Pruis • 22:42, 15-09-2021 / Laatste Update: 09:42, 07-01-2024

Vooraf was er bij de supporters van Borussia Dortmund enige vrees voor de Turkse heksenketel en wat dat kan doen met zowel Besiktas als de eigen ploeg. Bij de vroege Champions League-wedstrijd bleek niets minder waar. Al bij rust leek de wedstrijd beslist door doelpunten van Jude Bellingham en (uiteraard) Erling Haaland. Uiteindelijk werd het nog even spannend, maar wel 2-1 voor Dortmund.

Donyell Malen mocht ook weer een keertje beginnen in de basis. Na wat invalbeurten vond trainer Marco Rose het weer tijd voor een basisplek voor de spits uit de Middenbeemster. Samen met het Noorse wonderkind Haaland moest Malen voor aanvallende impulsen zorgen in Istanbul.

En het moet gezegd worden dat Malen een uitstekende indruk achterliet. Hij was gedreven en goed bezig met leuke acties. Tot doelpunten leidde het niet. Al had Haaland wel mogen scoren op prima aangeven van Malen. Deze keer wist de Noor de bal voor open doel niet in het netje te krijgen.

Maar het was een kwestie van tijd voordat Dortmund zou scoren tegen Besiktas. De Turken begonnen nog sterk en zagen een zeker lijkend doelpunt gekeerd worden door de Zwitserse Dortmund-goalie Gregor Kobel.

De 0-1 van Bellingham

Bellingham shinet in Istanbul

Daarna was het de beurt aan Jude Bellingham om te shinen. De jonge Engelsman dartelde over het veld en bekroonde zijn sterke wedstrijd met de 1-0. Vlak voor het rustsignaal was hij weer ongrijpbaar voor de Turkse defensie en zette hij Haaland in staat om de 2-0 te maken. De Noor was in een identieke situatie als die met Malen deze keer wel trefzeker.

Na rust had Bellingham zelfs nog een doelpunt kunnen maken. Hij creëerde zelf de mogelijkheid, maar schoot te slap in. Daarna mocht hij met nog 20 minuten te spelen gaan douchen. Dat gold ook voor Malen.

Ajax weet waar het aan toe is

De wedstrijd bloedde verder dood totdat de Spanjaard Francisco Montero met een kopbal plots tegen wist te scoren. Je moet Besiktas ook nooit afschrijven natuurlijk. Maar het was al de 5e minuut van de blessuretijd en er waren er 7 bijgetrokken. Besiktas was niet meer in staat om er nog 1 bij te prikken.

Het gaf allemaal wel genoeg informatie aan Ajax, dat in dezelfde groep van de Champions League zit. Ajax speelt woensdagavond nog tegen Sporting Lissabon en weet in ieder geval dat Dortmund de moeilijkste tegenstander zal zijn. Besiktas lijkt een ploeg die Ajax zeker kan hebben. Dus bij winst in Portugal doet de ploeg van trainer Erik ten Hag, hoe vroeg het toch ook is, al heel goede zaken.

Wie anders dan Haaland maakt de 0-2