Deze Nederlandse voetballer (25) kan in Nottingham niet normaal over straat

15 oktober 2021

Getty Images

Terwijl de grote competities in Engeland afgelopen week stillagen vanwege de interlandperiode kwam de Nederlandse Portugees Rúben da Rocha Rodrigues gewoon in actie. Hij speelt zijn wedstrijden op het 5de niveau (National League). Sportnieuws.nl sprak hem over spelen in Engeland, het leven daar en zijn ambities voor de komende jaargang.


Door: Bart van der Wijst

Voor wie 'm niet kent, Rúben Rodrigues (25) is nog niet al te lang profvoetballer. In 2018 voetbalde hij nog bij amateurclub Gemert (destijds hoofdklasse). Daar speelde hij zich in de kijker bij FC Den Bosch, waar hij in de jeugd al even actief was.

Na een verhuurperiode aan De Treffers (in 2019) liet Rodrigues zich zien in het afgebroken coronaseizoen. Hij scoorde 12 keer en gaf 10 assists bij FC Den Bosch. Daar had hij maar 27 wedstrijden voor nodig. Dat leverde hem een mooie transfer op naar Notts County - de oudste profclub ter wereld - in Nottingham.

Het leven daar
Daar voelt Rodrigues zich inmiddels helemaal thuis, al was het voor hem een lastig eerste jaar vanwege de lockdown. "Zo kon bijvoorbeeld mijn familie uit Nederland lange tijd niet komen vanwege de maatregelen", blikt Rodrigues terug. "Maar dit jaar is het een stuk beter. We hebben nu veel meer vrijheid en daardoor kunnen we ook leuke dingen doen. Het was ook fijn om mijn familie eindelijk te laten zien hoe ik hier woonde", aldus de speler van Notts County.

"Nottingham is ook echt een mooie stad, in de avond is er hier ook genoeg te beleven", weet de aanvallende middenvelder annex spits. Samen met het team gaat hij dan ook geregeld een hapje eten, op stap of bijvoorbeeld naar de allernieuwste film van James Bond. "Het teamgevoel is daardoor ook een stuk beter, snap je."


Eigen prestaties
Rodrigues is inmiddels ook gewend aan het bomvolle speelschema in Engeland, waar in het uiterste geval zo'n 60 wedstrijden worden gevoetbald. "Ik kwam hier vorig jaar nog niet eens tot 40 potjes, dus dat is niets vergeleken met mijn teamgenoten. Dit jaar is dat anders, tot nu toe heb ik bijna alles gespeeld", zegt hij. "Vorig seizoen begon ik ook niet echt lekker. Misschien had dat ook te maken met een nieuwe omgeving, andere competitie en nieuwe mensen om me heen. Maar het is uiteindelijk allemaal goed gekomen gelukkig."

Rodrigues werd zelfs uitgeroepen tot Speler van het Jaar volgens de fans. "Uiteindelijk is het wel mooi dat je die erkenning al krijgt in je eerste seizoen", erkent hij. "Ik maakte 12 goals en gaf nog wat assists. Om de een of andere reden schrijven ze die hier nergens op, maar mocht je het willen weten: ik had er 7", grapt hij. "Dit seizoen sta ik op 6 doelpunten en 2 assists in 11 wedstrijden en dat is voor een middenvelder gewoon een prima score."


Geweldige beleving
Rodrigues speelt zijn thuiswedstrijden op Meadow Lane, waar bijna 20.000 supporters in passen. "Het stadion, de faciliteiten daaromheen en de trainingsvelden zijn perfect", vindt Rodrigues. "Thuiswedstrijden zijn ook echt dik, dan zit er gewoon 7000 man op de tribunes. De mensen in de stad leven ook echt voor de club, dat is niet te vergelijken met Nederland. Toen ik bij Gemert speelde (destijds ook 5de niveau) en daar rondliep, kon ik rustig over straat. Hier komen mensen vragen om een foto en een handtekening, dus dat is wel leuk."

Doelen
Waar ligt het plafond van Rodrigues? "Ik zit momenteel goed in Engeland. Als ik de League One (3de niveau) haal, zal ik al erg blij zijn. Zeker als je ziet waar ik vandaan kom", vertelt hij. "Er was aan het einde van vorig seizoen wel interesse van een club die gedegradeerd was uit het Championship, zij hadden zelfs een officieel bod gedaan. Maar de club ging daar niet mee akkoord."

Jammer volgens Rodrigues. "Want je komt wel naar Engeland om die stap omhoog te maken. Maar aan de andere kant zegt het ook veel dat de club mij erg graag wil behouden", spreekt de aanvaller. "Ik weet ook dat als ik het dit jaar nog beter doe, er volgend jaar nog meer interesse zal zijn."

Dus moet hij zich richten op Notts County, dat aast op promotie naar de League Two. "Wij hebben echt de kwaliteiten om daar te voetballen. Mensen zeggen hier wel eens dat wanneer wij promoveren we gelijk bovenin mee zouden draaien in de League Two, zo'n goede selectie hebben wij. Alleen het is gewoon zo’n moeilijke competitie om uit te promoveren (er vechten 24 teams om 2 tickets - waarvan 1 team direct promoveert). De doelstelling is promotie, of dat via het kampioenschap of via de play-offs gebeurt maakt niet uit", besluit hij.