Djavan Anderson over racisme: 'In Italië negro di merda, in Nederland was ik elk jaar Zwarte Piet'
i

Getty Images

Djavan Anderson over racisme: 'In Italië negro di merda, in Nederland was ik elk jaar Zwarte Piet'

Eimert Pruis • 17:28, 13-04-2022 / Laatste Update: 20:02, 07-01-2024

Ervaringsdeskundige Djavan Anderson vindt dat het racisme in het Italiaanse voetbal keihard aangepakt moet worden. De rechtervleugelspeler (26) speelt nu even bij PEC Zwolle, maar staat onder contract bij Lazio en speelde jarenlang in Italië. Natuurlijk is het racismeprobleem in Italië groot, er is voor hem alleen een grote MAAR. Het beeld van Italië is volgens hem verkeerd en in Nederland is er juist veel verborgen racisme. "In Italië zeggen ze negro di merda recht in je gezicht, maar op werk en op school word je behandeld als ieder ander. In Nederland zeggen ze dat er geen racisme is, dat het allemaal zo mooi multiculti is, maar ik was op school elk jaar Zwarte Piet."

Door: Eimert Pruis

En zo groeide de in Nederland geboren en getogen Anderson op met racisme. Al vroeg werd hij geconfronteerd met het feit dat hij een ander kleurtje heeft omdat hij Surinaamse roots heeft. Hij maakte het mee in Nederland en Italië en wil graag met Sportnieuws.nl praten om een wat genuanceerder beeld te geven van het racisme in Italië. "Er is echt een vertekend beeld in Nederland. Ik heb bij clubs in Zuid-Italië gevoetbald en eerlijk gezegd heb ik daar nooit een vorm van racisme meegemaakt. In het noorden is dat wel anders, daar heb ik het tegenovergestelde meegemaakt."

Lees ook: Kenners over racisme in het Italiaanse voetbal: 'Zo pakken we die huilebalk'

Via Bari naar Lazio

In 2017 kwam de bij Ajax opgeleide Anderson in Italië terecht. "Ik was 7 maanden clubloos toen ik opeens de kans kreeg om stage te lopen bij Bari. Dat duurde veel langer dan afgesproken. Uiteindelijk waren ze na 1,5 maand erg tevreden en kreeg ik een 3-jarig contract. Na een jaar moest ik alweer weg omdat de club failliet ging. Gelukkig had ik een sterk seizoen gedraaid in de Serie B en hadden clubs uit de Serie A interesse. Ik heb toen zelf de keuze gemaakt voor Lazio."

Anderson in het shirt van Bari

Heel stadion maakt apengeluiden naar Anderson

Novara uit, daar maakte Anderson voor het eerst racisme mee in het Italiaanse voetbal. "Ergens in de 1e helft liep ik naar de zijlijn voor een inworp. Plots maakte het hele stadion apengeluiden. Volwassen mannen deden apenbewegingen naar mij toe. Ik schrok me dood en keek naar 1 van mijn teamgenoten uit Afrika. Ik zei: 'Wat gaan we doen man?'. Hij reageerde schouderophalend: 'Dit is normaal hier'."

Anderson scoort de winnende

Dus ging de wedstrijd gewoon verder en wie maakte de winnende goal? Anderson. "Dat was ook een goede manier. Ik haalde er op de een of andere manier kracht uit. En nee, ik deed niet mijn vingertje naar mijn mond bij het juichen. Ik wilde ze helemaal geen aandacht geven."

'Gigantisch verschil tussen noorden en zuiden'

Anderson speelde voor Bari, Salernitana en Cosenza en kwam ondertussen ook nog 9 keer uit voor Lazio. Hij merkt een groot verschil tussen Zuid- en Noord-Italië. "Ik heb racisme eigenlijk alleen maar in het noorden meegemaakt. Tijdens wedstrijden en op straat. Bij Novara dus en ook bij Hellas Verona heb ik de ergste dingen meegemaakt. Een oud-ploeggenoot van mij speelde bij Verona en daar werd hij zelfs door zijn eigen supporters uitgejouwd. Hij hoorde elke wedstrijd apengeluiden. Heel heftig."

'Alle fans van Novara maakten apengeluiden omdat ik de bal had'

'Moeder is verliefd geworden'

Toch liet hij al snel weten aan familie en vrienden in Nederland dat het in (Zuid-)Italië allemaal erg meevalt met racisme. "Mijn moeder was eerst ook angstig om te komen, maar ze is echt verliefd geworden. De mensen in het zuiden zijn heel warm en toegankelijk. Ze heeft daardoor Italië echt op een goede manier ervaren. We hebben niets gemerkt van het bestaan van racisme daar."

Koulibaly wordt eruit gepikt

Maar natuurlijk is racisme er wel in Italië en het Italiaanse voetbal, erkent ook Anderson. Zo wordt Kalidou Koulibaly, een grote speler van Napoli, er wekelijks mee geconfronteerd. Hij wordt eruit gepikt. Volgens kenners omdat bij hem alles samenkomt en omdat hij vaak emotioneel erop reageert. 'Zo die huilebalk kunnen we op die manier pakken', denken veel fans van de tegenstander.

Anderson praat met hem

"Ik heb het er vaak met Koulibaly over gehad. Op zo'n moment weet je niet hoe je erop moet reageren. Het is niet meer van deze tijd. Wij als zwarte gemeenschap proberen daar altijd boven te staan, maar dat is natuurlijk heel moeilijk."

'Zou mooi zijn als IEDEREEN een keer van het veld loopt'

Flink aanpakken, daders en clubs. Dat is volgens Anderson het middel om racisme in de Italiaanse voetballerij aan te pakken. "Ik zou het ook mooi vinden als iedereen een keer stopt. Dat iedereen van het veld loopt. Dat niet alleen Koulibaly van het veld stapt. Als je hem niet steunt dan sta je eigenlijk achter de personen die op dat moment racistisch bezig zijn. Dat gebeurt nog te veel."

'Zou mooi zijn als iedereen een keer tegelijkertijd van het veld loopt bij racisme'

'Ik heb er veel met Koulibaly over gesproken'

'Als je naar stadion gaat om oerwoudgeluiden te maken...'

"Er moet gewoon keihard worden ingegrepen. Niet alleen de slachtoffers moeten wat doen, vooral ook de mensen eromheen. Iedereen moet een steentje bijdragen. Allereerst de daders natuurlijk. Ik vind gewoon dat als je naar een stadion gaat om oerwoudgeluiden te maken, dan mag je nooit meer toegang krijgen tot wat voor stadion dan ook in de wereld. En daarna de clubs aanpakken. De boetes zullen omhoog moeten en als het vaker gebeurt moet er puntenaftrek komen. Het is geen toeval als het vaker voorkomt bij een bepaalde club. De clubs doen er te weinig aan."

'Echt niet omdat ik onder contract sta bij Lazio'

Anderson blijft wel telkens benadrukken dat hij het in Zuid-Italië niet heeft meegemaakt. "Dat is serieus zo, niet omdat ik toevallig bij Lazio onder contract sta. Dit gaat boven mijn werk. Als ik racistisch benadeeld wordt, zou ik het zeggen. Dan ben ik de eerste die mijn mond open doet."

Negro di merda

Hij geeft wel toe dat andere spelers op het veld hem weleens uitmaken voor negro di merda. "Dat soort praktijken zijn bijna normaal geworden, maar racisme is niet normaal. Ik vind je dan onderontwikkeld. Dan heb je geen idee van de geschiedenis van de mensheid. Ik probeer er nooit aandacht aan te geven op dat moment. Ik wil die persoon ook niet voeden daarin."

'Ze zeggen het in je gezicht, maar zonder consequenties'

De kern van het verhaal van Anderson is dat racisme heel erg is in Italië, maar dat het genuanceerder ligt. En daarbij is er een groot verschil tussen Italië en Nederland en Anderson vindt het misschien wel fijner hoe Italianen ermee omgaan dan de Nederlanders. "Klinkt misschien gek, maar als je in mijn gezicht zegt dat ik terug naar het bos moet en dat je mijn kleur niet mooi vindt, dat heb ik liever dát dan achter mijn rug om. Ik waardeer het meer zoals het in Italië gaat. Er wordt niet etnisch geprofileerd. Ze zeggen van alles in je gezicht, maar het heeft geen consequenties."

'Ik vind het misschien wel fijner hoe Italianen ermee omgaan, dan Nederlanders'

Elk jaar Zwarte Piet

In Italië is het leven voor een zwarte man dan misschien ook beter dan als diezelfde man in Nederland woont. "Als ik mijn kind bijvoorbeeld straks in Italië naar school breng dan wordt hij behandeld als elk ander kind. Hier in Nederland was ik als kind elk jaar Zwarte Piet."

'Vind ik echt ziek'

Hij heeft het op werkgebied van dichtbij meegemaakt met zijn broer. "Hij is 1 van de intelligentste mensen die ik ken. Heeft zijn VWO afgemaakt en daarna gestudeerd, maar hij krijgt een brief terug bij een sollicitatie dat hij op basis van zijn naam is afgewezen. Dat vind ik echt ziek."

Op basis van wat je kan, niet om je kleur

In Italië is zoiets ondenkbaar denkt Anderson. "Daar word je beoordeeld op basis van wat je kan en niet waar je vandaan komt. Ze kijken naar mijn prestaties, niet naar mijn kleur. De trainer stelt mij ook altijd op. Het is niet zo dat omdat je een kleur hebt, je minder van waarde bent."

'In Italië kijken ze naar mijn prestaties, niet naar mijn kleur'

En Nederland dan?

In Nederland gaat iedereen er maar vanuit dat Italië heel racistisch is en dat het in Nederland allemaal wel meevalt, stelt Anderson. Hij vindt dan ook dat Nederland eerst naar zichzelf moet kijken. "Er wordt gedaan alsof iedereen welkom is. Alsof Nederland zo lekker multicultureel is. Maar als je gaat solliciteren kijken ze naar je voor- en achternaam en sta je al met 1-0 achter. Er wordt gezegd dat racisme niet bestaat in Nederland, maar het is veel erger dan mensen denken."

Nederlands voetbal heeft het beter voor elkaar

Anderson heeft het er vaak over met Nederlanders en ook Italianen. Hij is duidelijk: het is allebei niet goed. Racisme moet hard worden aangepakt. Wat hij wel erkent is dat racisme in het Nederlandse voetbal veel minder voorkomt dan in het Italiaanse voetbal. "Daar valt nog veel te winnen. In sommige stadions gooien ze nog net niet elke wedstrijd met bananen."

'We moeten blijven vechten, nooit opgeven'

Hij ziet het aan de mentaliteit van sommige spelers in Italië. "Ik denk dat teveel spelers vinden dat het normaal is geworden. Ze zijn moe om erop te reageren en er iets aan te doen. Ze hebben geen zin meer in racisme. Dat terwijl het echt wel aangepakt kan worden. Als we het gaan opgeven met z'n allen dan gaat het nooit meer weg. We moeten blijven vechten, dan komen we er echt wel."

Acties tegen racisme in Italië