Horrordag voor Spaanse voetbal: hierdoor kon Valencia NIET van het veld lopen na racisme

4 april 2021

Het was een gitzwarte dag voor het Spaanse voetbal. Tijdens de wedstrijd tussen Cádiz en Valencia zou Mouctar Diakhaby (Valencia) racistisch bejegend zijn door tegenstander Juan Cala. De pot werd tijdelijk gestaakt en na een tijdje kwam Valencia terug, maar dat had een reden.


Jurriaan van Wessem, een Nederlandse correspondent die werkt in het Middellandse Zeegebied, deed via Twitter verslag over de hele situatie. 'Valencia bevestigt dat het zonder bewijs de wedstrijd zou hebben verloren, plus tenminste drie strafpunten zou krijgen. Als de scheidsrechter niks heeft gehoord en Cala ontkent dat hij Diakhaby heeft uitgescholden, zou Valencia een risico hebben genomen met eigenhandig staken', schrijft hij.

'Negro de mierda'
Het onderonsje tussen Diakhaby en Cala begon na een corner en de geruchten gaan dat laatstgenoemde 'negro de mierda' zou hebben geroepen. Vrij vertaald betekent dat 'strontneger'. Diakhaby keerde na het schandalige incident niet meer terug op het veld, maar vertelde zijn ploeggenoten wel om de wedstrijd te hervatten.