Krankzinnig overzicht: hoe HSV de kans op promotie IEDER jaar grandioos verkloot

2 juni 2023

Getty Images
hsv trainer tegen Stuttgart

De supporters van HSV moeten er onderhand moedeloos van worden. Sinds de historische degradatie naar de 2. Bundesliga, komt de club ieder jaar heel dicht bij promotie naar de hoogste Duitse profcompetitie. Om het dan, als het er echt om gaat, toch grandioos te verkloten. Sportnieuws.nl zet de resultaten van de afgelopen jaren hieronder voor je op een rijtje.


Seizoen 2018/19
Dit is het eerste jaar ooit op het 2e niveau in Duitsland voor de club uit Hamburg. Er leek niks aan de hand voor HSV: zo snel mogelijk terug naar de Bundesliga. Die Rothosen stonden lange tijd op directe promotie, tot ze in de 2e helft van het seizoen opeens ongelooflijk veel begonnen te verliezen. Van de laatste 9 wedstrijden werd er 1 gewonnen, 3 gelijkgespeeld en gingen er 5 verloren. Daardoor eindigde Hamburger SV op de 4e plaats, buiten de plekken die recht geven op promotie of play-offs.

Seizoen 2019/20
Tijdens dit seizoen ging het weer heel lang erg goed met HSV. De 1e of 2e plaats was voornamelijk de plek waar ze te vinden waren. Maar ook tijdens dit seizoen ging het in de laatste speelronden weer fout: door de laatste 2 wedstrijden te verliezen, eindigde HSV wéér op de 4e plaats. Wéér geen promotie naar de Bundesliga.

Seizoen 2020/21
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: tijdens seizoen 2020/21 ging het de club uit Hamburg aanvankelijk weer voor de wind. Maar liefst 14 van de 34 speelronden stonden ze aan kop in de 2. Bundesliga, om uiteindelijk door een verliespartij bij VfL Osnabrück op de voorlaatste speelronde toch weer op die verdomde 4e plaats te eindigen.

Seizoen 2021/22
Dit jaar was alles anders. HSV eindigde op de 3e plaats, een plek die recht geeft op de Relegation: de play-offs voor promotie/degradatie. Daarin speelden de Hamburgers tegen Hertha BSC. De heenwedstrijd, in Berlijn, werd zelfs met 1-0 gewonnen. Niets leek de weg naar de Bundesliga nog te kunnen versperren voor HSV. Totdat Dedryck Boyata al in de 4e minuut van de return de 1-0 maakte voor Hertha. Het geloof was weg en de angst was terug. Toen in de 2e helft de 2-0 viel, barstte Hamburg collectief in tranen uit. Wéér geen Bundesliga.

Seizoen 2022/23
De soap van dit seizoen was misschien nog wel het aller pijnlijkst voor HSV. De ploeg dacht 95 minuten lang dat ze 2e waren geworden na hun 1-0-overwinning bij Sandhausen en het puntenverlies van FC Heidenheim bij Regensburg. De fans stonden zelfs al op het veld feest te vieren. Maar ook nu gebeurde iets, wat alleen in het voetbal kan: in de 99e minuut maakte FC Heidenheim de winnende, waardoor zij rechtstreeks naar de Bundesliga gaan.

Toch was nog niet alle hoop verloren, want HSV mocht nog via de play-offs proberen een plekje in de hoogste klasse te veroveren. Die droom viel op bezoek bij VfB Stuttgart al snel in duigen, want de 1e lag er al na 43 seconden in voor de thuisploeg. Uiteindelijk werd het 3-0. HSV heeft maandag de return nog, maar zal van een andere planeet moeten komen om die achterstand om te buigen. En gezien de historie, vragen wij ons af of HSV dit nog kan ombuigen...