Messi-kenner Luca Caioli: ‘Leo gaat naar PSG en de geldgekte in het voetbal zal sterven’

6 augustus 2021

Getty Images

Lionel Messi en FC Barcelona zijn gescheiden. Alle kinderen in Spanje weten niet anders dan dat het Argentijnse voetbalwonder het shirt van Barcelona draagt. "Mijn zoon wil Messi niet meer zien. Hij kan het niet aan om hem straks in een ander shirt te zien", zegt biografie-schrijver en Messi-kenner Luca Caioli.


Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl sprak in Spanje met Luca Caioli. De Italiaanse schrijver woont in Madrid en leerde Messi kennen toen de Argentijn op 13-jarige leeftijd in La Masia, de beroemde jeugdopleiding van Barcelona, kwam. Sindsdien volgt hij La Pulga (De Vlo) op de voet en schreef hij een biografie over de beste voetballer aller tijden. "Leo is Barcelona, Barcelona is Leo."

Verhaal gaat verder onder foto
Luca Caioli
Luca Caioli kent Messi al meer dan 20 jaar en schreef zijn biografie. Ook schreef hij boeken over Cristiano Ronaldo, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt.

Laporta liegt
Caioli heeft de persconferentie van Barça-voorzitter Joan Laporta ook gezien. Daarin geeft de preses aan dat de financiële malaise bij Barcelona én in LaLiga de reden is dat Messi moet vertrekken. "Hij vertelde niet helemaal de waarheid. Het klopt dat Messi nu echt weg moet en dat de geldmanie van de laatste jaren de reden is dat hij straks ergens anders voetbalt, maar Messi wilde zeker blijven. Alleen wilde niemand weg om plaats te maken voor Messi. Zeker 6 spelers wilden geen afscheid nemen van hun dikke contract en Messi heeft nog helemaal geen contractaanbiedingen op zak."

Messi heeft alleen Paris Saint-Germain bovenaan staan in zijn WhatsApp-gesprekken, weet Caioli. "PSG is ook de enige club die Messi kan betalen. Manchester City heeft net 117 miljoen betaald voor Jack Grealish. Chelsea zou misschien nog het geld dat ze wilden betalen voor Romelu Lukaku (130 miljoen) kunnen spenderen aan een contract voor Messi. Maar nee, het wordt PSG."

Geldgekte in het voetbal houdt op


Verhalen dat Messi tóch bij Barça kan blijven en dat het aankondigen van het vertrek van Messi slechts powerplay is van Barcelona naar LaLiga verwijst Caioli naar het rijk der fabelen. "LaLiga gaat de regels echt niet meer aanpassen voor Messi. Het kan ook niet anders, want zonder de nieuwe regels gaan Spaanse clubs echt kapot door de geldgekte van de laatste jaren. Dit vertrek van Messi is een teken van de crisis waarin we zitten: Geld, geld, geld. Real Madrid begon er ooit mee. Het uitgeven van belachelijke bedragen aan spelers. Clubs staken zichzelf in de schulden en betalen nu de prijs. De voetbalwereld zal vanaf nu gaan veranderen. Dit vertrek van Messi is daar een teken van. De Premier League gaat nu hetzelfde doen. Gigantisch veel geld neerleggen voor spelers. Zij zullen daar straks ook in een crisis raken."

Terug naar Messi. Volgens Caioli is hij nu echt heel ongelukkig. "Hij wilde deze keer écht blijven. Het was niet zoals vorig jaar, toen hij weg wilde. Barcelona is zijn grote liefde. Hij is hier opgegroeid, iedereen houdt niet alleen van hem, ze aanbidden hem. Dit is een schok voor hem en voor alle Spaanse kinderen. Zoals mijn zoon, die nu ook treurt en het niet kan accepteren om Messi in een ander shirt te zien."Clubman Messi
Messi is van een uitstervend ras, een echte clubman. De club waar hij opgroeide tot de beste speler van de wereld. "Om dan hier weg te moeten, is heel moeilijk voor hem. Hier rekende Messi niet op. Heel Catalonië ligt aan zijn voeten, en zelfs heel Spanje, tot aan de verstokte Madrid-fans, hoopte dat hij in Spanje bleef. Dit is een trieste dag voor Barcelona, Catalonië en LaLiga."

De volgende stap wordt dus PSG. "Je zag het al aan de foto die opdook afgelopen week. Daarop stond hij met heel veel PSG-spelers zoals zijn vriend Neymar en Kylian Mbappé. Hij wist toen al meer. PSG is dé optie voor hem. Hij wil het niet, maar het is de minst slechte optie."

MNM in Parijs


En wat een aanval zal de Parijse topclub hebben. MNM (denk aan het snoepje): Messi, Neymar, Mbappé. "Stel je eens voor, wát een trio. Maar het is maar de vraag hoe het gaat. Kijk naar Neymar. Die ging ook naar Parijs om de Champions League te winnen en dat is hem nog niet gelukt. Een nieuwe competitie en een nieuwe club, en alles wat daarbij komt kijken, kunnen er ook voor zorgen dat Messi aanpassingsproblemen krijgt. Het is allemaal niet zo gemakkelijk, zeker niet voor iemand die in Europa alleen maar voor Barcelona heeft gespeeld."

Caioli denkt ook niet dat Messi nog lang zal voetballen. "Misschien 2/3 jaar. En dan keert hij hopelijk terug bij zijn club in Argentinië Newell's Old Boys. Dat zegt de romantische man in mij. Al heeft Messi zelf ook eens gezegd dat hij terug wil keren bij Newell's."

Coach Messi?
Zullen we Messi ooit langs de lijn zien schreeuwen als coach van Barcelona? "Dat lijkt me niet. Ik vind Messi geen trainerstype, absoluut niet. Hij wil gewoon voetballen. Al herinner ik me dat ik ooit Zinedine Zidane interviewde in zijn laatste jaar als voetballer. Nee, nee, ik word ammenooitniet trainer, zei hij toen. En we weten hoe dat is gegaan. James Bond zei het ooit treffend: Never say never."

Zodra alle stof neer is gedaald, blijft er gewoon dat jongetje uit Rosario over dat niets liever wil dan voetballen. "En dat zal hij dus ook wel blijven doen. Hij keert terug naar Rosario na te hebben gevoetbald in Camp Nou, het Stade France en alle grote stadions ter wereld. Als hij straks in de tuin in zijn nieuwe huis in Rosario met zijn 3 kinderen aan het voetballen is, dán is hij pas echt gelukkig."

Messi