Met Klaiber, Haps en nog 5 Suriname-spelers vooruitblikken op de 1e Gold Cup-deelname: 'Geschiedenis schrijven!'
i

Getty Images

Met Klaiber, Haps en nog 5 Suriname-spelers vooruitblikken op de 1e Gold Cup-deelname: 'Geschiedenis schrijven!'

Brian Vesseur • 18:58, 12-07-2021 / Laatste Update: 20:35, 08-01-2024

De spelers van Suriname zitten op een trainingscomplex in het Amerikaanse Orlando. Aan de telefoon hangt Henk Donk, de vader van Natio-aanvoerder Ryan Donk én de perschef van het Surinaamse elftal. "Ryan is nu beschikbaar", zegt de perschef, terwijl hij de telefoon aan zijn zoon geeft.

Door Brian Vesseur

Donk junior, debutant Sean Klaiber, Ridgeciano Haps, Damil Dankerlui, Nigel Hasselbaink, Dion Malone en Florian Jozefzoon blikken samen met Sportnieuws.nl vooruit op de Gold Cup. "Een toernooi dat Suriname nog nooit heeft aangeraakt", zo omschrijft Donk het. Maandag- op dinsdagnacht (aftrap om 00:30 uur Nederlandse tijd) speelt Natio - zoals de bijnaam van het Surinaamse elftal luidt - de 1e groepswedstrijd, tegen Jamaica.

Papa en zoon Donk met de telefoon. Tekst loopt door onder foto. (Foto Henk Donk)

"We schrijven historie", gaat de aanvoerder van Suriname verder. Omdat Natio nog nooit heeft meegedaan aan het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, vindt Donk het lastig om een specifiek doel te stellen. De verdediger van Galatasaray zegt: "We beleven het van wedstrijd tot wedstrijd en proberen zoveel mogelijk punten te pakken."

Komst van Klaiber

Toen Suriname zich in 2019 kwalificeerde voor de Gold Cup, was Nigel Hasselbaink de enige diasporaspeler (Surinamer met een dubbel paspoort) van de selectie. De spits scoorde een belangrijke goal tegen Nicaragua (2-1), waardoor Natio nu op de Gold Cup staat. Inmiddels bestaat de basiself bijna alleen maar uit 'Europese' jongens, met als laatste toevoeging Ajacied Sean Klaiber.

De rechtsback pakt de telefoon over. "Ik kan niet wachten!", zegt Klaiber over zijn aankomende debuut. Afgelopen week deed hij al mee toen Suriname een oefenwedstrijdje speelde, tegen een lokaal amateurteam uit Florida. Nog weinig trainingen gehad, dus. "Op de training mis je nog wel automatismes. Maar voetbal bestaat daar niet altijd uit, zeker op toernooien niet." Klaiber en ook Hasselbaink zijn het eens met Donk: dit toernooi beleven de jongens van wedstrijd tot wedstrijd.

Nieuwe namen?

Passen er eigenlijk nog spelers bij? Klaiber deed bij FC Afkicken al een oproep aan Gyrano Kerk van FC Utrecht om Suriname te joinen en ook Jaïro Riedewald wordt veel genoemd. Dankerlui zegt daarover: "Ik heb gezegd tegen Riedewald en Kerk: hey, kom ons versterken!"

Andere namen die je zou kunnen noemen zijn Jean-Paul Boëtius en Deyovaisio Zeefuik. Aanvoerder Donk denkt te weten waarom al die spelers nog niet voor Natio hebben gekozen: "Als nu nog jongens twijfelen, denk ik dat dit is omdat ze dan nog kans maken op het Nederlands elftal. Op dit moment is Oranje het hoogste niveau, met Suriname proberen we nu ook naar dat niveau te komen. Maar we zijn aan het opstarten, het is geduld hebben."

Malone wil wel een oproepje doen. Mikhail Rosheuvel, rechtsbuiten van Al-Dhafra SCC, is familie van Malone. De 30-jarige aanvaller speelde in Nederland voor onder andere Roda JC en NAC Breda.

Feyenoord-verdediger Haps hoopt nog wel op wat versterkingen. "Elke speler die kwaliteit kan toevoegen aan de selectie is van harte welkom." Jozefzoon sluit daarop aan: "Je moet het voelen en willen: daar wil ik bij horen. Ik wil voor mijn vaderland uitkomen. Alles is welkom en de trainer gaat dan bepalen wie er speelt."

Goede groep

Haps heeft 2 wedstrijden voor Suriname in de benen zitten en is dus een van de nieuwere spelers in een sowieso nog nieuwe groep. De linksback zegt dat hij goed is opgevangen: "We hebben een heel leuke groep, het geeft een mooi gevoel."

En dat hoor je eigenlijk bij alle jongens die aan de telefoon komen. Jozefzoon omschrijft het het mooist: "1 ding dat we allemaal delen en dat is het bloed. Dat verbroedert al direct. Het gaat bijna automatisch. Jongens die in Suriname spelen en jongens die in Europa spelen: we verbroederen gelijk. In de omgang is er geen verschil."

Hoe goed is die 'goede groep' van Suriname zelf eigenlijk? Dat is best moeilijk in te schatten. Daarom vroegen we aan Haps of hij het Surinaamse elftal kon vergelijken met de Eredivisie. Hoe goed zou Natio het doen in de Nederlandse competitie? "Ik denk dat we dan zouden meedoen om de Europese plekken."

Groepsfase

Terug naar de Gold Cup: behalve Jamaica zijn ook Costa Rica en Guadeloupe de tegenstanders in de poule van Suriname. Donk zegt daarover: "Costa Rica heeft op het WK gestaan, ook weleens tegen Nederland gespeeld, dus dat is denk ik een van de grootste landen." Maar Suriname is op voorbaat zeker niet kansloos, want: "Ik heb gezien dat Mexico ook gelijk heeft gespeeld zondag, tegen Trinidad (0-0, red.)."

Favorieten voor de titel

Mexico geldt als een van de grote favorieten voor de eindzege, samen met de Verenigde Staten. Alle spelers die aan het woord komen, noemen die 2 landen als topfavorieten. Al durft Dankerlui nog wel een naam te noemen, als de telefoon van Henk Donk bij hem belandt. "Ik denk dat wij ook een van de favorieten zijn", zegt de verdediger van FC Groningen lachend. Een beetje gezonde brutaliteit moet kunnen.

Damil Dankerlui in actie tegen Alphonso Davies van Canada. (Getty Images)