Selectie van Suriname doet oproep aan andere spelers: ‘Kom ons versterken!’

15 juli 2021

ANP

Suriname speelde maandag- op dinsdagnacht tegen Jamaica op de Gold Cup (2-0 nederlaag). Bondscoach Dean Gorré stelde 10 spelers met Eredivisie-ervaring op. Ook op de bank zaten bekende namen als Mitchell Donald en Ryan Koolwijk. Komen daar binnenkort nog meer grote namen bij?


Door Brian Vesseur

Door de opmars die Natio - de bijnaam van het Surinaamse elftal - aan het maken is, willen steeds meer Surinamers met Nederlandse roots voor Suriname uitkomen. Sean Klaiber van Ajax is de laatste toevoeging aan de selectie. Maar ook Gyrano Kerk, Jaïro Riedewald, Jean-Paul Boëtius en Stefano Denswil zouden de stap kunnen maken. Dan moeten ze wél willen.

Ryan Donk, de aanvoerder van het Surinaams elftal, denkt te weten hoe het komt dat er nog jongens twijfelen: "Dan denk ik dat ze nog kans maken op het Nederlands elftal. Op dit moment is Oranje het hoogste niveau, met Suriname proberen we nu ook op dat niveau te komen. Maar we zijn aan het opstarten, het is geduld hebben."

Klaiber denkt dat er meer spelers zullen komen als Suriname goed presteert op de Gold Cup en de toernooien die zullen volgen. "Hoe meer wij laten zien op een eindtoernooi, hoe meer spelers de keuze willen maken."

Hoe zijn de reglementen nu?
Behalve Kerk, Riedewald, Boëtius en Denswil zijn er ook veel talenten die straks kunnen kiezen. Spelers mogen tót hun 21e levensjaar 3 interlands spelen voor een land en daarna nog switchen. Of het nou oefeninterlands zijn, of wedstrijden op een WK. Dat betekent dat Justin Kluivert (2 oefeninterlands) en Javairo Dilrosun (1 interland in de Nations League) in theorie nog voor Suriname kunnen kiezen, evenals bijvoorbeeld Devyne Rensch, Deyovaisio Zeefuik en Ki-Jana Hoever.

De jongens die al in de selectie zitten, hebben best vaak contact met spelers die het nog niet zeker weten. Damil Dankerlui zegt daarover: "Ik heb gezegd tegen Riedewald en Kerk: hey, kom ons versterken!" Ook Klaiber deed bij FC Afkicken een oproep aan Kerk om Natio te joinen.

Damil Dankerlui in actie tegen Jamaica. Lees verder onder de foto. (AFP)


Dion Malone wil ook nog een duit in het zakje doen: "Voor mij zou het heel leuk zijn als Mikhail Rosheuvel erbij komt. Hij is een familielid van mij. Ik weet alleen niet precies of hij al contact heeft gehad met de bond."

Wie heeft 'het gevoel'?
Florian Jozefzoon denkt dat een keuze voor Suriname ook met 'gevoel' te maken heeft. "Ik denk dat het een persoonlijke keuze is. Je moet het voelen en willen: daar wil ik bij horen. Ik wil voor mijn vaderland uitkomen. Wat mij betreft is alles welkom en de trainer gaat dan bepalen wie er speelt." Ridgeciano Haps, verdediger van Feyenoord, is het met Jozefzoon eens: iedereen is welkom.

Er zit nog enorm veel rek in Natio. Want naast de al genoemde namen, zijn er nog heel veel opties: Danilho Doekhi, Jayden Braaf, Daishawn Redan, Melayro Bogarde, Anfernee Dijksteel, Crysencio Summerville, Kenzo Goudmijn en Jayden Oosterwolde. En dat is nog steeds slechts een greep uit alle opties.

LEES OOK: Met Klaiber, Haps en nog 5 Suriname-spelers vooruitblikken op de 1e Gold Cup-deelname: ‘Geschiedenis schrijven!’