Senegal krijgt ontzettend veel hulp van scheids en VAR bij zege op 9 Kaapverdiërs

AFP

Bart van der Wijst • 19:54, 25-01-2022 / Laatste Update: 06:57, 07-01-2024

De arbitrage speelt deze Afrika Cup een bijzondere rol, zo ook bij de wedstrijd tussen Senegal en Kaapverdië in de 8e finales. De Algerijnse scheidsrechter Lahlou Benbraham (en zijn VAR) leek helemaal de weg kwijt en gaf Kaapverdië 2 debiele rode kaarten. Senegal profiteerde daarvan: 2-0.

Dat het niet helemaal lekker ging met scheidsrechter Benbraham zagen we voor de wedstrijd eigenlijk al. De organisatie van het toernooi wilde een minuut stilte houden voor de dodelijke slachtoffers die maandag vielen bij een wedstrijd van Kameroen, maar Benbraham vond 10 seconden wel genoeg...

Wedstrijd helemaal kapot gefloten

Senegal begon nog sterk aan de wedstrijd. Liverpool-ster Sadio Mané knalde binnen 30 seconden snoeihard op de paal. Daarna vond Benbraham dat hij weer in de spotlights moest staan. Patrick Andrade kegelde iet wat ongelukkig Pape Gueye onderuit. Andrades voet schoot over de bal op de enkel van Gueye. Op de beelden zag het er wat erger uit dan het allemaal was, maar na advies van de VAR gaf Benbraham rood.

Gek, gekker, gekst

Ondanks de man meer situatie wist Senegal voor de rust niet te profiteren. Na de pauze maakte Benbraham het nog gekker. Mané botste hard met Kaapverdië-doelman Vozinha. Beide spelers gingen even out en hadden behandeling nodig. Vozinha was helemaal de weg kwijt en weigerde gewisseld te worden, uiteindelijk haalden de verzorgers hem toch over.

Vozinha zat nog een beetje groggy aan de zijlijn op een brancard toen Benbraham andermaal naar het VAR-scherm werd geroepen. Voor wat? In de ongelukkige botsing tussen Mané en Vozinha werd een overtreding gezien en de keeper van Kaapverdië kreeg daarvoor rood. Ongekend. Daardoor stond Kaapverdië nog maar met 9 spelers.

Mané: goal en weer out

Invaller-keeper Marcio hield zijn land nog even op de been, maar was kansloos toen Mané een afvallende bal uit een corner heerlijk binnen schoot. De speler van Liverpool knalde de bal in de kruising. Even was er weer onduidelijkheid of de treffer wel geldig was, maar Benbraham vond van wel.

Toch lag het spel daardoor weer minutenlang stil en in de tussentijd was Mané weer naar de grond gegaan. De Senegalees ondervond nog te veel last van de harde botsing en werd gewisseld. Met 9 man probeerde Kaapverdië, waar de Rotterdammers Jeffry Fortes, Garry Rodrigues en Jamiro Monteiro speelden, er nog een verlenging uit te persen. Dat lukte helaas niet. In blessuretijd maakte Senegal nog de 2-0.

Dus gaat Senegaal door naar de kwartfinales, maar zit het toernooi voor Benbraham er hopelijk op.