Sevilla stuurt in vechtfinale Mourinho met lege handen naar huis en wint 7e Europa League

Yvo van Dorst • 02:04, 01-06-2023 / Laatste Update: 08:57, 08-01-2024

Sevilla heeft de Europa League voor de 7e keer in de clubgeschiedenis gewonnen. Na een ware slijtageslag die niet bekend stond om het goede voetbal wonnen de Spanjaarden uiteindelijk via penalty's. José Mourinho ging daardoor met lege handen naar huis.

Bij Roma begon Georginio Wijnaldum op de bank en Dybala in de basis. Ook Rick Karsdorp begon vanaf de bank. Bij Sevilla begonnen Lucas Ocampos en Nemanja Gudelj in de basis. Zij zijn allebei nog bekend uit hun tijd bij Ajax, al speelde laatstgenoemde flink meer wedstrijden dan de Argentijn.

De 1e helft tussen Sevilla en AS Roma werd gekenmerkt door het voetbal van Mourinho. Beide ploegen creëerden weinig tot geen kansen en er werd constant bij de scheidsrechter gezeurd rond overtredingen. Elke beslissing werd door de spelers ontvangen met veel geschreeuw en ook Mourinho kwam goed los.

Dybala

Totdat voor rust Dybala de wedstrijd openbrak. De Argentijn was de hele 1e helft bijna het enige lichpuntje van het veld en dat liet hij ook zien. Met een fluwelen aanname zorgde hij voor de openingsgoal in de Puskas Arena. De ruststand bleef ook 1-0 voor Roma.

Gelijkmaker

Na rust bracht Sevilla 2 aanvallende wissels in en die deden al snel hun werk. Nota bene Ocampos was nauw betrokken bij de 1-1 in de 54e minuut, maar Roma-verdediger Gianluca Mancini werkte uiteindelijk de bal achter zijn eigen doelman.

Vechtvoetbal

Na de eigen goal van Mancini werd de vechtlust alleen maar hoger, maar dat kwam de kwaliteit van het voetbal niet ten goede. Er werd weer constant gezeken tegenover de scheidsrechter en er kwamen nauwelijks kansen. Goals kwamen er niet en dus gingen de ploegen de verlenging in. Het spelbeeld bleef hetzelfde waardoor strafschoppen nodig waren voor de beslissing.

Strafschoppen

Tijdens de strafschoppen liet Sevilla-doelman Bonou zien dat hij ijzersterk is in dat onderdeel. Mancini tikte de gelijkmaker in eigen doel en in de penaltyserie was hij niet de enige misser. Ibañez miste ook zijn penalty, waardoor Gonzalo Montiel de winnende op zijn schoen had. De Argentijn scoorde in 2e instantie, waardoor Sevilla voor de 7e keer in de clubgeschiedenis de Europa League wint.