Stanley Menzo wil als bondscoach Suriname nog meer Nederlandse voetballers selecteren

21 januari 2022

ANP
Stanley Menzo

De nieuwe bondscoach van het Surinaamse voetbalelftal (Natio) Stanley Menzo wil net als zijn voorganger Dean Gorré doorgaan met het selecteren van de zogenoemde diasporaspelers, Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) in Paramaribo.


De oud-doelman zei dat hij een goede band wil opbouwen met de spelers en de clubs die diaspora-spelers leveren.

"Een goede relatie is belangrijk, daarom zal ik een speler niet oproepen als hij op dat moment belangrijk is voor zijn club", zei Menzo.

Eerste spelers zijn al geselecteerd
Voor een vriendschappelijk toernooi met Barbados en Guyana eind januari in Suriname heeft Menzo al een aantal van deze spelers opgeroepen. Het gaat om de keepers Warner Hahn en Ishan Kort en de veldspelers Kelvin Leerdam, Ryan Donk, Florian Jozefzoon, Damil Dankerlui, Dion Malone, Myenty Abena en Ryan Koolwijk.


Menzo (rechts) en technisch directeur Brian tevreden schuin achter hem

Tevreden blijft geheimzinnig
Naast de al bestaande groep van 'Nederlandse' spelers heeft Menzo nog 6 spelers op het oog om voor Natio in actie te komen. Deze zijn gescout door het bureau van spelersmakelaar en ex-voetballer Brian Tevreden, tevens technisch directeur van Suriname. Tevreden wilde de namen van deze spelers vrijdag echter niet bekendmaken. Daarvoor is er nog te veel onzekerheid, vindt hij. Pas als hun Surinaamse sportpaspoort in orde is en alle andere administratieve rompslomp is weggewerkt, zal Tevreden laten weten wie het zijn.

Stijgen op de ranking
Menzo benadrukte dat hij alleen realistische doelen wil stellen. Het belangrijkste voor hem en de SVB is om in de A-groep van de CONCACAF (federatie van Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Cariben) te blijven en te stijgen op de FIFA-ranking, waar Suriname nu op nummer 139 staat.

'Hele Surinaamse voetbal ontwikkelen'
Daarnaast is het ook de bedoeling dat Menzo aan de slag gaat om de lokale Surinaamse spelers beter te maken. "We hebben het veel over Natio dat bestaat uit de diaspora-spelers, maar het gaat ook om de lokale jongens. Ik zie het als een taak voor mij om het gehele Surinaamse voetbal te ontwikkelen."