Voetballer (17) uit Championship komt uit de kast: ‘Buiten het veld mijn echte ik verborgen’

16 mei 2022

Pro Shots
jake-daniels-voetballer-blackpool-championship-komt-uit-de-kast

Jake Daniels van de Engelse voetbalclub Blackpool heeft maandag zijn coming-out beleefd. De 17-jarige middenvelder zei in een verklaring op de website van zijn club homoseksueel te zijn.


Blackpool speelt in de Championship, het 2e niveau niveau in Engeland.

Uniek
Het bericht van Daniels is bijzonder omdat op dit moment geen enkele voetballer in de hoogste Engelse voetbalcompetities openlijk homoseksueel is. Dat geldt ook voor alle andere grote competities in Europa. De voorbije jaren gingen enkele voetballers Daniels wel voor, maar dat waren spelers die pas uit de kast kwamen nadat hun actieve loopbaan voorbij was.

'Echte ik verborgen'
Daniels durft de stap wel tijdens zijn loopbaan te zetten. "Dit seizoen was fantastisch voor mij op het veld. Ik heb mijn debuut in het 1e elftal gemaakt, 30 doelpunten gemaakt voor het hoogste jeugdteam, mijn 1e profcontract getekend en succes gedeeld met mijn teamgenoten", aldus Daniels. "Maar buiten het veld heb ik mijn echte ik verborgen en verborgen wie ik daadwerkelijk ben. Ik weet mijn hele leven al dat ik homo ben. Ik voel me er nu klaar voor daar voor uit te komen en mezelf te zijn."

Voorbeelden uit verleden

In Engeland was de laatste coming-out van een profvoetballer die van Justin Fashanu, in 1990. Dit leidde in de voetbalwereld tot negatieve reacties. Fashanu pleegde in 1998 zelfmoord. In Nederland maakte John de Bever (oud-FC Dordrecht) er geen geheim van homoseksueel te zijn. Later kwam ook Robbie Rogers, die in 2006 eventjes bij sc Heerenveen speelde, uit de kast. Dat deed hij nadat hij zijn loopbaan had beëindigd. Daarna ging Rogers weer voetballen. Thomas Hitzlsperger, die in 2008 met Duitsland basisspeler was in de EK-finale tegen Spanje, zei in 2014 (toen hij al was gestopt als prof) homoseksueel te zijn.

De laatste coming-out van een actieve voetballer was in oktober vorig jaar. Toen ging het om Joshua Cavallo, die daarmee de 1e openlijk homoseksuele voetballer in Australië was.

joshua-cavallo-voetballer-in-australie-homoseksueel
Joshua Cavallo

Inspiratie
Daniels zei dat de coming-out van Cavallo belangrijk voor hem was, net als die van andere atleten. "Het is een stap in het onbekende om een ​​van de eerste voetballers in dit land te zijn die zeggen homoseksueel te zijn, maar ik ben geïnspireerd door Cavallo, Matt Morton en atleten uit andere sporten, zoals schoonspringer Tom Daley. Ik heb steun en advies gekregen van mijn familie, mijn club en mijn zaakwaarnemer. Ik heb ook mijn teamgenoten in het jeugdteam hier in Blackpool in vertrouwen genomen. Zij hebben het nieuws omarmd en mijn beslissing gesteund om me open te stellen en het mensen te vertellen."