Deze gevolgen heeft brexit voor de Premier League

30 januari 2020

AFP

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord: de brexit. Maar wist je ook dat het Verenigd Koninkrijk vrijdag 31 januari al uit de Europese Unie stapt? Goed om te weten, want er gaan allerlei Europese regels veranderen voor de Britten. Ook de Premier League ontkomt hier niet aan.


Oké, de regels gaan niet meteen van kracht. Vrijdag vertrekt het VK om middernacht officieel uit de Europese Unie, maar dan is er tot 31 december nog een overgangsfase en blijft alles hetzelfde. Maar goed ook, want de bazen van de Britse voetbalbond, Premier League en de regering hebben heel wat te bespreken. Het doel is om voor april een plan klaar te hebben.

Jacht
Wel is het zo dat Engelse clubs komende zomer voor het laatst Europese spelers onder de 18 jaar mogen vaststellen. Overal ter wereld is dit verboden, maar binnen de EU geldt een uitzondering. Verwacht wordt dat Premier League-clubs daarom op jacht gaan en iedereen met maar een klein beetje potentie een contract gaan aanbieden. Oppassen voor de Nederlandse clubs, dus!

Ontwikkeling
Maar daarna, moeten Europese spelers straks dan een werkvergunning fiksen om in Engeland te mogen spelen? Als het aan de Premier League ligt niet, maar de Britse voetbalbond denkt daar anders over. Zij zien brexit als dé kans om de ontwikkeling van Engelse talenten te verbeteren en willen aansturen op een maximum aantal van 13 buitenlandse spelers per club - nu is dat 17.

Homegrown-speler
Vooral op dat punt zal er nog veel worden gepraat, want ook het fenomeen homegrown-spelers (buitenlandse jongens die op jonge leeftijd al in de jeugd van een Engelse club spelen en zo na een paar jaar als 'Engelsman' worden gezien, denk aan Pogba) gaat als het aan de FA ligt niet meer bestaan. We wachten af en zijn benieuwd waar we straks mee te maken gaan krijgen!