Late gelijkmaker Oranje verbloemt slaapverwekkend spel tegen Schotland nauwelijks

2 juni 2021

Getty Images
Virgil van Dijk-Oranje-Nederlands elftal

Ja natuurlijk, het is maar een oefenpotje, maar wat was het slecht zeg. Het Nederlands elftal heeft zijn status als niet-favoriet voor het EK meer dan waargemaakt met een stierlijk vervelende 2-2 tegen Schotland. In het Portugese Algarve werd er zelfs bijna verloren. Memphis Depay voorkwam dat via een vrije trap vlak voor tijd. Depay maakte ook de 1-1. Namens Schotland scoorden Kevin Nisbet en Jack Hendry


Tim Krul, Jurriën Timber en Wout Weghorst kregen een kans in een 532-opstelling, of zoals bondscoach Frank de Boer het liever heeft: een 352-formatie. Zij konden zich niet onderscheiden in het warme Algarve. Net als de andere 14 Oranje-spelers die speelminuten kregen. Het leek erop dat ze liever aan het Portugese strand hadden gelegen dan een potje te voetballen.

Leeuwenvel
Het begon al meteen slecht. Oranje leek niet lekker in hun leeuwenvel te zitten. Het team was onwennig (wellicht vanwege de 532-opstelling, herstel: 352) en speelde traag. De vanwege corona gehavende Schotse ploeg was beter en zij verdienden dus ook een doelpunt. Depay hielp een handje door de bal knullig te verspillen achterin. Hendry haalde uit en liet Tim Krul kansloos. De keeper die met Maarten Stekelenburg in strijd is voor de basisplek op het EK toonde even later wel zijn kwaliteiten bij een grote Schotse kans.

Ondermaats
Depay liet het er niet bij zitten en maakte snel weer de gelijkmaker. Al was het vooral aan de perfecte assist met het hoofd van Georginio Wijnaldum te danken dat de spits van Oranje kon scoren. Wout Weghorst, die naast Depay een kans kreeg van De Boer was ijverig maar kon zich verder niet goed laten zien in de eerste helft. Hij was aanspeelbaar, maar daar bleef het ook bij. Heel Oranje was overigens ondermaats en moest soms zelfs aan de noodrem trekken. Mathhijs de Ligt mocht daarbij blij zijn dat hij op het veld mocht blijven staan.

Schotland had er wel zin in
Na de thee ging Oranje gewoon vrolijk verder met waar het mee bezig was: belabberd voetballen. Het balbezit was zo'n beetje de enige statistiek waarin Nederland de overhand had. Schotland daarentegen had er wel zin in en kwam zowaar weer op voorsprong. Invaller Nisbet schoot een voorzet van Liverpool-back Andrew Robertson binnen.

Van Dijk en Van Gaal
Er was gelukkig geen publiek bij, al zaten Virgil van Dijk en Louis van Gaal wel op de tribune. Zij zullen vast en zeker met spijt terugkijken op deze avond, net als de kijker thuis. Deze woensdagavond had veel beter besteed kunnen worden, ondanks dat Depay nog wel even een vrije trap mooi binnenschoot. Dat verbloemde echter niet het slaapverwekkende spel waar we deze avond naar hebben gekeken.

Georgië
Het Nederlands elftal heeft het trainingskamp in Portugal afgesloten en reist terug naar Zeist. De Boer mag zijn conclusies trekken en hopelijk laat hij zijn elftal in Nederland een stuk beter spelen. Zondag staat de laatste oefenwedstrijd voor het EK op het programma. In Enschede is Georgië de tegenstander in een soort van uitzwaaiwedstrijd. Echt uitzwaaien is het niet, want Oranje speelt een week later de eerste EK-wedstrijd in Amsterdam tegen Oekraïne.