1 seizoen Luuk de Jong bij FC Barcelona: weinig goals, wel vaak beslissend

Joris Kaper • 12:09, 24-05-2022 / Laatste Update: 22:53, 11-12-2023

Het was al eventjes bekend dat Luuk de Jong niet nog een seizoen bij FC Barcelona zal voetballen. De huurling van Sevilla keert terug naar de club waar hij onder contract staat en dus blijft zijn periode in Barcelona beperkt tot 1 seizoen.

De Jong kwam dankzij de toenmalige trainer Ronald Koeman naar de Catalaanse club en hoewel de fans eerst behoorlijk kritisch waren op de aanvaller, maakte hij zich dankzij zijn werklust en het zijn van een voorbeeldprof toch geliefd bij de Barça-aanhang. De international moest het vaak hebben van invalbeurten en scoorde niet al te veel, maar beslissend was hij wel vaak.

Beslissende doelpunten

In zijn enige seizoen in Barcelona kwam De Jong in 21 competitiewedstrijden tot 6 goals. Zijn 1e goal was in september tegen Levante, een wedstrijd die Barça met 3-0 won. Daarna volgden een paar invalbeurten en kwam De Jong weinig aan spelen toe, maar in januari speelde De Jong tegen Mallorca weer eens 90 minuten. Hij betaalde dat terug door de 0-1 binnen te werken, wat uiteindelijk ook de einduitslag bleek.

In de volgende competitiewedstrijd tegen Granada scoorde De Jong weer en opnieuw bleek de treffer goud waard, want dankzij de Nederlander speelde Barcelona gelijk met 1-1. Vervolgens scoorde De Jong tegen Real Madrid in de strijd om de Super Cup, maar ondanks zijn goal won Madrid met 3-2. In de competitiewedstrijd tegen Espanyol mocht De Jong 3 minuten voor tijd invallen, maar dat bleek genoeg: dankzij zijn goal in blessuretijd hield Barça een punt over aan deze wedstrijd (2-2).

2 weken later pikte De Jong een doelpuntje mee tegen Athletic Bilbao (4-0 winst), terwijl hij ook nu pas weer een paar minuten in het veld stond. En op 10 april gebeurde dat weer: De Jong mocht een paar minuten voor tijd invallen, maar zorgde met een kopbal in blessuretijd voor een 3-2 zege voor FC Barcelona.