‘6 Eredivisie-spelers gokten op eigen wedstrijd of competitie, 40 meldingen van matchfixing’
i

Pro Shots

‘6 Eredivisie-spelers gokten op eigen wedstrijd of competitie, 40 meldingen van matchfixing’

Pim Huberts • 19:37, 15-01-2023 / Laatste Update: 04:49, 08-01-2024

Zeker 27 spelers uit het Nederlandse betaald voetbal hebben in de afgelopen maanden op wedstrijden gegokt waarin ze zelf meespeelden of op wedstrijden in hun eigen competitie. Ook is er het afgelopen jaar 40 keer melding gedaan van mogelijke matchfixing.

Dat staat in documenten van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit, die in handen zijn van de NOS. Volgens de omroep staat in de stukken dat het gaat om 6 spelers uit de Eredivisie, 19 spelers uit de KKD en 2 spelers uit de Tweede Divisie.

Politie

Geld inzetten op eigen wedstrijden of de eigen competitie is verboden volgens het reglement van voetbalbond KNVB. Enkele meldingen over gokkende voetballers waren zo ernstig dat ze, volgens de papieren, door zijn gespeeld aan de politie.

Schorsingen

Verdediger Tom Beugelsdijk accepteerde vorig jaar nog een schorsing van 5 wedstrijden van de KNVB, nadat de bond had geconstateerd dat hij had gegokt op meerdere Eredivisieduels. AZ-middenvelder Jordy Clasie kreeg 2 wedstrijden schorsing omdat hij op wedstrijden van Jong AZ zou hebben gegokt.