‘7 Miljoen redenen waarom Jordan Henderson voor Ajax kiest’, Engelse media pakken uit met bizarre transfer
Jordan Henderson in actie voor Engeland, inzet Daily Mail. © AP

‘7 Miljoen redenen waarom Jordan Henderson voor Ajax kiest’, Engelse media pakken uit met bizarre transfer

10:35, 18-01-2024 / Laatste Update: 11:56, 18-01-2024

De aanstaande transfer van Jordan Henderson naar Ajax is uiteraard ook in Engeland groot nieuws. De media aldaar raken niet uitgepraat over ‘de nachtmerrie’ van de 81-voudig Engels international en waarschuwen de voormalig Liverpool-aanvoerder voor wat hij in Amsterdam aan zal treffen.

Zowel Daily Mail als Liverpool Echo noemen de tijd van Henderson in Saoedi-Arabië ‘een nachtmerrie’. De middenvelder stapte afgelopen zomer voor 12 miljoen pond over van Liverpool naar Al Ettifaq. De transfer was direct al omstreden, omdat Henderson zich bijvoorbeeld hard maakte voor de rechten van de Lhbtiq+-beweging, maar nu flink veel geld ging verdienen in een land waar die rechten flink in de verdrukking zitten.

Henderson en zijn vrouw zouden ondanks een waanzinnig salaris van tonnen per week niet hebben kunnen aarden bij Al Ettifaq. Ze woonden in Bahrein, in een iets liberaler gebied, maar na zes maanden hebben ze het helemaal gezien. Ook de situatie op het veld hielp niet mee. Ondanks de aanwezigheid van trainer Steven Gerrard en ploeggenoot Georginio Wijnaldum konden Henderson en Al Ettifaq niet overtuigen.

De media zijn duidelijk in de reden achter zijn keuze voor Ajax: de belasting in Engeland. Henderson zou bij een terugkeer naar de Premier League 40 procent belasting moeten betalen over het geld dat hij verdiende in Saoedi-Arabië. Een totaalsom van 7 miljoen pond, zo stelt Liverpool Echo. Bij een transfer naar Ajax hoeft hij dat bedrag niet te betalen. Desondanks is duidelijk dat Henderson flink veel geld inlevert als hij in de Eredivisie aan de slag gaat.

Ajax in zwaar weer

“Dacht je dat je het zwaar had in Saoedi-Arabië, Jordan?”, kopt Daily Mail. “Hendersons volgende club Ajax beleeft een somber seizoen... de gevallen giganten staan ​​23 punten achter de koploper in de Eredivisie, werden verslagen door een team van amateurs in de beker en de derde manager van het seizoen staat voor de ploeg.”

De tabloid stelt dat het voor Ajax waarschijnlijk goed is als Henderson komt, omdat hij met zijn ervaring een leidersrol kan spelen. En dat het voor hemzelf prettig is dat hij dichter bij Engeland woont en zich weer in de kijker van de bondscoach kan spelen. Maar dus ook dat Ajax in wel erg zwaar weer verkeert.

Bert van Marwijk

Ook de column van Bert van Marwijk in De Telegraaf, waarin hij Ajax afraadt Jordan Henderson aan te trekken, heeft de Engelse pers bereikt. “De dure Henderson, wiens salaris naar ik begrijp al minimaal zes miljoen euro is, haal je voor het bereiken van de Europa League of Conference League. Ik heb Henderson vaak zien spelen bij de nationale ploeg van Engeland en bij Liverpool. Ik vind hem niet een speler die het verschil maakt qua scoren of het neerzetten van de organisatie bij Ajax”, zo quoten ze de oud-bondscoach van Oranje.

De BBC vroeg voormalig middenvelder Charlie Adam naar zijn mening en hij legt juist de nadruk op het sportieve aspect van de keuze van Henderson. "Hij heeft natuurlijk met de bondscoach gesproken en is tot de conclusie gekomen dat het beter was om te vertrekken. Het verrast me ergens wel, maar ik ken Jordan en weet dat het er hem puur om gaat zich in de Engelse selectie te spelen voor het EK."