AA Gent komt met wereldprimeur: chips in bierbekers moet biergooier identificeren
i

ANP

AA Gent komt met wereldprimeur: chips in bierbekers moet biergooier identificeren

Eimert Pruis • 15:03, 11-04-2023 / Laatste Update: 19:19, 08-01-2024

Bij AA Gent hebben ze een bijzondere manier gevonden om biergooiers te pakken. Door een bierbeker van chiptechnologie te voorzien kunnen daders makkelijk worden opgespoord. "Het zal gedaan zijn met het bier gooien naar spelers op het veld, want via die chip weten we de daders te vinden", zegt bedenker Rudi De Kerpel.

"De chip is gekoppeld aan een betaalkaart en daardoor zien we precies wie welk bekertje gekocht heeft", aldus de slimme bedenker tegen de Belgische krant De Tijd. AA Gent kwam tot dit besluit vanwege een Belgische wetswijziging. Wegwerpplastic is namelijk vanaf 15 juni verboden. Bij het bedenken van nieuwe recyclebare bekers kwam Gent uit bij Smartcups. Het zal zorgen voor een wereldprimeur want deze technologie is in de voetbalwereld nog nooit op deze manier gebruikt.

Miljoen plastic bekertjes bespaard

In de bodem van de herbruikbare bekers zit de chip. Supporters betalen ook nog eens 1,50 euro borg. Zodra de beker in een speciale bak wordt gegooid krijgt de supporter het geld terug op zijn betaalkaart. Daardoor zou Gent op jaarbasis een miljoen plastic bekertjes uitsparen. Flinke drinkers daar in Gent!