Aantal gele kaarten en zelfs loting zou kunnen bepalen of Oranje groepswinnaar wordt op WK
i

Getty Images

Aantal gele kaarten en zelfs loting zou kunnen bepalen of Oranje groepswinnaar wordt op WK

Eimert Pruis • 10:19, 28-11-2022 / Laatste Update: 01:42, 08-01-2024

Het aantal behaalde gele en rode kaarten geeft mogelijk de doorslag welk land op het WK als 1e eindigt in groep A. Het Nederlands elftal en Ecuador staan na 2 speelronden precies gelijk.

Als beide landen dinsdag tijdens de 3e en laatste speelronde met dezelfde cijfers winnen of gelijk spelen, gaat het land met de minste behaalde kaarten in de poulefase als nummer 1 naar de 8e finales en het land met de meeste kaarten als nummer 2.

Eerst doelsaldo, uiteindelijk loten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Champions League wordt bij het WK bij een gelijk aantal punten eerst gekeken naar het doelsaldo in plaats van het onderlinge resultaat. Als ook het doelsaldo gelijk is, geeft het aantal gemaakte doelpunten de doorslag. Pas daarna gaat het om het onderlinge resultaat. Als dat allemaal gelijk is, kijkt de FIFA naar het fairplay-klassement (aantal gele en rode kaarten). Mocht ook dat gelijk zijn, wordt er geloot wie groepswinnaar wordt en wie tweede.

Fairplay-klassement

Nederland won met 2-0 van Senegal en Ecuador versloeg Qatar met dezelfde cijfers. Oranje tegen Ecuador eindigde onbeslist (1-1). Als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal dinsdag bijvoorbeeld met 1-0 van Qatar wint en Ecuador verslaat Senegal met 1-0, treedt het fairplay-klassement in werking.

1-3

Oranje ontving in de eerste 2 groepswedstrijden 1 gele kaart, voor Matthijs de Ligt. Ecuador staat op 3 keer geel, 2 voor Jhegson Méndez en 1 voor Moisés Caicedo.

Lief Japan mocht wel door

Bij het WK van 2018 ging Japan door naar de achtste finales op basis van het fairplay-klassement. De Aziaten eindigden qua punten, doelsaldo en gemaakte goals precies gelijk met Senegal, maar ontvingen minder kaarten.

Gelijkspelletje tegen Qatar

Het Nederlands elftal is bij een gelijkspel zeker van een plek bij de laatste 16 op het WK.