ADO Den Haag met 1 beentje in finale nacompetitie na effectief duel met Eindhoven
i

Pro Shots

ADO Den Haag met 1 beentje in finale nacompetitie na effectief duel met Eindhoven

Eimert Pruis • 23:54, 17-05-2022 / Laatste Update: 01:50, 08-01-2024

ADO Den Haag staat met 1 beentje in de finale van de nacompetitie. De Hofstadclub won in een sfeervol Cars Jeans Stadion met 2-1 van FC Eindhoven. De bezoekers waren eigenlijk beter, maar ADO was dodelijk effectief. Keeper Alessandro Damen groeide op zijn verjaardag uit tot de man of the match.

Den Haag degradeerde vorig seizoen kansloos uit de Eredivisie. Dit voetbaljaar begon in de Keuken Kampioen Divisie geweldig voor ADO. Na 9 wedstrijden was het al zeker van de nacompetitie door de 1e periode te veroveren. In de kwartfinale werd NAC 2 keer verslagen en ook in de halve finale loopt alles aardig op rolletjes voor de geel-groenen. Eindhoven, dat zo'n verrassend goed seizoen draaide en 3e werd, moet vrezen en vol aan de bak zaterdag bij de return in eigen huis.

Haagse supporters tonen een prachtig spandoek met een beetje een cliché-tekst

Uitstekende start Eindhoven

De avond begon nog zo goed in Den Haag voor Eindhoven. De blauw-witten hadden er zin in en waren beter in de openingsfase. De rappe Canadese aanvaller Charles-Andreas Brym was niet te houden en kwam 1-op-1 te staan met keeper Damen. De ADO-goalie bleef goed kijken en redde knap.

Damen redt ADO

In de daaropvolgende corner torende spits Jort van der Sande (die naar NAC verkast) hoog boven iedereen uit en kopte goed in. Damen was met een katachtige reflex de redder van ADO.

Klas scoort als ADO even een man meer heeft

Eindhoven bleef beter, maar plots stond er 1-0 op het scorebord in Den Haag. Het doelpunt viel op het moment dat de ploeg van trainer Rob Penders even met een man minder stond. Matthias Verreth werd namelijk behandeld langs de zijlijn. Dhoraso Moreo Klas kreeg de bal op 20 meter van het doel. Draaide goed weg en schoot met links snoeihard binnen. Een goal waar de klasse vanaf droop.

Haagse supporters door het dolle heen

Het Cars Jeans Stadion stond in vuur en vlam. De normaal zo schreeuwende Haagse supporters waren bijna stil geworden door de sterke bezoekers. Bijna is niet helemaal en door Klas leefde het stadion weer helemaal op.

Verheydt kopt knoeihard binnen

Zeker toen Thomas Verheydt met een geweldige kopbal er zelfs 2-0 van maakte. De rossige, oersterke spits kreeg zijn harde kop tegen de bal en die vloog via de paal heerlijk in het doel. De topscorer van ADO (nu 31 goals) schreeuwde het uit.

Thomas Verheydt is terug bij @ADODenHaag, en hoe! Wat een perfecte kopbal 👀🔥 #deontknoping #adofce pic.twitter.com/w4vNNKlgRE

— ESPN NL (@ESPNnl) May 17, 2022

Verheydt kopt raak van ver

Sleegers mist

De beste man van Eindhoven Joey Sleegers kreeg vlak voor rust nog een grote kans. Weer stond Damen goed gepositioneerd en dus was het 2-0 bij rust.

Sleegers raakt

In de 2e helft leek er lang geen doelpunt meer te vallen. Eindhoven had een licht overwicht, maar tot grote kansen kwam het niet. Totdat ADO-verdediger Hervé Matthys Eindhoven een handje hielp. Hij gleed een tegenstander omver en scheidsrechter Jochem Kamphuis kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Sleegers (die ook in de duels met de Graafschap een pingel binnenschoot) wist daar wel raad mee.

Damen was wel kansloos op de strafschop van Sleegers

Sleegers mist de kans op gelijkmaker

Diezelfde Sleegers was vervolgens dicht bij de gelijkmaker. Deze keer was het niet die dekselse Damen die in de weg stond. De ADO-goalie die later zou worden uitgeroepen tot man van de wedstrijd zag tot zijn grote opluchting dat verdediger Jamal Amofa de bal van Sleegers nog kon tegenhouden.

Damen ziet ADO bijna nog met 3-1 winnen

Damen zag van onder zijn lat dat zijn ploeg in de slotfase op jacht ging naar de 3-1. Staat toch een stuk beter dan 2-1. Eindhoven moest even bijkomen na zo lang het initiatief te hebben genomen. De ploeg van Penders vond 2-1 stiekem ook wel best. Het Haagse kwartiertje werd overleefd. Zaterdag moet Eindhoven op zijn kop staan om alsnog de finale van de play-offs te bereiken.

Eindhoven-ADO 1e halve finale-return zaterdag

De return in Eindhoven begint zaterdag om 16.30 uur. De terugwedstrijd van die andere halve finale tussen Heracles en Excelsior is dan om 20.00 uur. De heenwedstrijd daarvan moet ook nog gespeeld worden. Die is woensdagavond om 18.45 uur (zodat we daarna allemaal de Europa League-finale kunnen kijken).

Sleegers schreeuwt het uit: er is nog hoop

Knuffelen bij ADO: is 2-1 genoeg?