AEK Athene leidt groep van Ajax na verrassende zege bij Brighton

Eimert Pruis • 01:26, 22-09-2023 / Laatste Update: 05:42, 12-12-2023

AEK Athene heeft na de 1e speelronde de leiding genomen in Groep B van de Europa League. De Grieken wonnen bij Brighton (2-3) en de poulegenoten Ajax en Olympique Marseille speelden met 3-3 gelijk. Over 2 weken gaat Ajax op bezoek in de Griekse hoofdstad.

Brighton-coach Roberto De Zerbi had een basisplaats voor Jan Paul van Hecke. Joël Veltman zat op de bank, net als reservedoelman Bart Verbruggen.

Spannend scoreverloop

AEK Athene kwam al in de 11e minuut op voorsprong. De Fransman Djibril Sidibé kopte raak. Na een half uur stond het weer gelijk. Ehsan Hajsafi maakte een overtreding op João Pedro. Scheidsrechter Kristo Tohver gaf de Braziliaanse aanvaller geel in de veronderstelling dat hij zich aanstelde. Na ingrijpen van de VAR werd die kaart ingetrokken en ging de bal op de stip. Pedro zelf schoot raak: 1-1. Kort voor rust kwam AEK opnieuw op voorsprong via de Serviër Mijat Gacinovic.

Weer rol voor VAR

Door een blessure van Hajsafi lag het duel na rust een minuut of 5 stil. De speler was met zijn hoofd tegen Van Hecke gebotst en moest per brancard het veld verlaten. Arbiter Tohver ontging ook een overtreding van Damian Szymanski op Pedro. Opnieuw greep de VAR in waarna de Braziliaan vanaf 11 meter mocht aanleggen: 2-2.

Ponce schiet AEK naar winst

In de 84e minuut bezorgde invaller Ezequiel Ponce AEK de winst. De ingevallen Argentijn schoot raak op aangeven van de net ervoor in het veld gekomen Niclas Eliasson.

AEK miste deelname aan de Champions League door een nederlaag in de play-offs tegen Antwerp.