'Bijzonder idee Ivoorkust op Afrika Cup: gastland wil bondscoach van Frankrijk huren'
Hervé Renard / Getty Images

'Bijzonder idee Ivoorkust op Afrika Cup: gastland wil bondscoach van Frankrijk huren'

17:04, 25-01-2024 / Laatste Update: 17:12, 25-01-2024

Ivoorkust heeft bondscoach Jean-Louis Gasset woensdag ontslagen. De timing daarvan is opmerkelijk, het land ligt namelijk nog helemaal niet uit de Afrika Cup. Hervé Renard moet als tussenpaus fungeren tot het einde van het toernooi.

Volgens L'Équipe is de Ivoriaanse voetbalbond in een zoektocht naar de vervanger van Gasset uitgekomen bij Renard, een oude bekende. Renard was al eens trainer van De Olifanten en loodste het land naar de winst van de Afrika Cup in 2015. Er is echter een probleempje, Renard is bondscoach van het Franse vrouwenelftal.

Ivoorkust heeft al toenadering gezocht bij de Franse voetbalbond (FFF). Ze willen niet dat Renard zijn contract, dat tot augustus 2024 loopt, ontbindt, maar dat hij tijdelijk het land uit de brand helpt. De bal ligt nu bij de 55-jarige Fransman. Er is wel haast bij geboden, want op 29 januari speelt Ivoorkust in de achtste finale tegen Senegal.

Ontslag na beschamende nederlaag

Het gastland van het toernooi eindigde op de derde plaats in de eigen poule na een beschamende 4- nederlaag tegen Equatoriaal-Guinea. Een afgang, dat was zeker. Maar het betekende niet het einde voor Ivoorkust op de Afrika Cup. De Olifanten gingen als 'slechtste' beste nummer vier door naar de achtste finales, waarin Senegal wacht.

Afrika Cup 2024 | Wanneer spelen Ivoorkust en Nigeria de finale?

11 februari 2024, 07:14

Het is tijd voor de Afrika Cup 2024! In Ivoorkust strijden 24 landen om één ding: de Afrikaanse titel. Het toernooi begon op 13 januari, op 11 februari is de finale. Hieronder vind je alle uitslagen, het programma en de standen in de Afrika Cup.

"De contracten van coach Jean-Louis Gasset en zijn assistent Ghislain Printant worden ontbonden wegens onvoldoende resultaten", schreef de Ivoriaanse bond in een verklaring. Mocht Ivoorkust alsnog doorgaan, dan neemt Emerse Faé het stokje over als interim-bondscoach. Hij was al assistent van Gasset.