Ajacied Daley Blind op weg naar record in Champions League: 'Niet altijd verwacht'
i

Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajacied Daley Blind op weg naar record in Champions League: 'Niet altijd verwacht'

Sjors Tanis • 12:04, 23-02-2022 / Laatste Update: 21:51, 11-12-2023

Hij deelt nu nog het record met Jari Litmanen, maar als Daley Blind woensdagavond minuten maakt tegen Benfica is hij de Ajacied met de meeste wedstrijden in de Champions League achter zijn naam. "Ik ben er enorm trots op dat ik dit bereikt heb.”

"Er zijn fases in het begin geweest bij Ajax dat ik dit absoluut niet verwacht had”, zegt hij in een interview met Ajax TV.

Lees ook: Danny Blind spreekt zoon Daley toe in ontroerende video voorafgaand aan historische avond

Emoties bij besefmomenten

"Ik wilde gewoon zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Als je dan uiteindelijk zelfs recordhouder kan worden, dan is dat wel iets heel speciaals.” Blind kan woensdagavond niet alleen de Ajacied met de meeste wedstrijden in de Champions League worden, ook van alle andere eredivisiespelers is hij dan de speler met veruit de meeste CL-duels. Met 3508 minuten maakte hij ook de meeste speelminuten.

"Er zijn zoveel momenten in mijn carrière geweest dat ik er graag langer stil bij had willen staan om er langer van te genieten, maar daar is helaas nu nog geen tijd voor. Maar het is inderdaad wel zo dat als je ergens langer bij stilstaat, je er wat emotioneler van kan raken en je meer meekrijgt van wat je eigenlijk hebt gepresteerd.”

Litmanen

Nu deelt Blind nog het record met Jari Litmanen. "Hij was onze buurman dus kwam wel eens over de vloer. Ik was heel klein, maar heb de videobanden van 1995 grijsgedraaid", zei Blind tijdens over de gewonnen Champions League van destijds. "Hij is een clublegende en het is bijzonder dat ik dat record eventueel ga overnemen. Litmanen had ogen in zijn rug, hij wist zijn medespelers blindelings te vinden. Daarnaast had hij prachtige volleys. Een heel complete nummer 10, zoals Ajax dat graag ziet.”

Meeste CL-wedstrijden als speler van Nederlandse club:

1. Daley Blind (42) - Ajax

1. Jari Litmanen (42) - Ajax

3. Edwin van der Sar (38) - Ajax

3. Johann Vogel (38) - PSV

5. Ronald de Boer (37) - Ajax

6. Wilfred Bouma (36) - PSV

7. Ronald Waterreus (35) - PSV

8. Heurelho Gomes (34) - PSV

8. Frank de Boer (34) - Ajax

8. André Ooijer (34) - PSV/Ajax

Meeste wedstrijden in Europa als Ajacied:

1. Danny Blind (74)

2. Frank de Boer (69)

3. Ruud Krol (68)

4. Daley Blind (67)

5. Wim Suurbier (63)

5. Lasse Schöne (63)

7. Davy Klaassen (62)

8. Barry Hulshoff (57)

8. Maarten Stekelenburg (57)

10. Edwin van der Sar (55)