Ajax komt in actie na rapport over grensoverschrijdend gedrag door Marc Overmars
i

Pro Shots

Ajax komt in actie na rapport over grensoverschrijdend gedrag door Marc Overmars

Bart van der Wijst • 19:48, 03-05-2022 / Laatste Update: 12:46, 08-01-2024

Ajax heeft het definitieve rapport ontvangen van het onderzoek dat uit is gevoerd door het bureau Bezemer & Schubad. Zij deden onderzoek binnen de club naar aanleiding van het vertrek van Marc Overmars, die smerige dingen stuurde naar vrouwelijk collega's. De conclusie: de club gaat werk maken van interne cultuurverandering.

'De RvC en de directie stellen zich samen met de Bestuursraad van de vereniging ten doel om een veiligere werk– en sportomgeving te creëren binnen alle geledingen van de club', schrijft de club.

Meer schuldigen

Binnen Ajax maakten ook andere mensen dan Overmars zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Dat ging van 'foute grappen en denigrerende en kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag. Tegen de personen in kwestie werden destijds al maatregelen genomen volgens Ajax. Daarnaast waren er veel vrouwen bang om een klacht in te dienen hogerop.

Pijlers

Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden. Samen met de directie en HR gaan we werk maken van de beoogde verbeteringen", zegt Leen Meijaard, voorzitter van de RvC in een reactie.

"De diverse meldingen maken duidelijk dat er werk te doen is, zodat voor iedereen duidelijk is dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd en als zich toch iets voordoet medewerkers zich vrij voelen het aan de orde te stellen, elkaar daarop aanspreken en het zo nodig melden."

Uit het onderzoek kwamen verschillende pijlers:

· De aanpak van ongewenst gedrag moet gestructureerd worden ingezet en gericht zijn op preventie.

· Goede opvang en behandeling van meldingen over ongewenste omgangsvormen door vertrouwenspersonen. Zij moeten laagdrempelig, goed geschoold en binnen de organisatie goed bekend zijn; datzelfde geldt voor mediation mogelijkheden.

· Formele klachten dienen adequaat behandeld te worden door een klachtencommissie.

· De verantwoordelijkheid voor het beleid ligt bij de top en het topmanagement moet zich zichtbaar en hoorbaar committeren aan het beleid.

· Leidinggevenden, trainers en begeleiders moeten zich het thema ongewenst gedrag eigen maken en geschoold worden in de aanpak ervan door awareness trainingen, waaronder trainingen ten behoeve van omstanders.