Ajax kon Napoli-topper Kvaratskhelia voor 15 miljoen halen: 'Hijzelf wilde heel graag'
i

Pro Shots

Ajax kon Napoli-topper Kvaratskhelia voor 15 miljoen halen: 'Hijzelf wilde heel graag'

Trevor Wagener • 19:55, 24-02-2023 / Laatste Update: 22:23, 08-01-2024

Een opvallend bericht, zo op de vrijdagavond voorafgaand aan het weekend en na de Europese uitschakeling van Ajax na de nederlaag in Berlijn bij Union (3-1): de Amsterdammers hadden Napoli-vedette Khvicha Kvaratskhelia eerder voor liefst 15 miljoen euro kunnen oppikken, schreef AD. Na meerdere tips van enkele oud-Ajacieden zagen de Amsterdammers toch af van de komst van 'Kvaradona'.

Na de transfer van Antony naar Manchester United aan het einde van de afgelopen zomerse transferwindow kampt Ajax met een gebrek aan creativiteit van de buitencategorie op, met name, de buitenkant. Kvaratskhelia, die week in week uit schittert in het shirt van Napoli, had dan ook 'gewoon' in de Arena kunnen spelen.

Als... Ajax in 2021 iets doortastender omging met een tip van oud-aanvaller John van Loen en Edwin Presser, eigenaar van Eurotalents Sportmanagement. Ook Kvara's landgenoten en oud-eredivisionisten Shota Arveladze en Giorgi Gakhokize tipten de aanvaller, net als clubicoon Sjaak Swart, volgens het medium aan de clubleiding.

Kvaradona aangeprezen in Amsterdam

Kvaratskhelia speelde destijds bij Rubin Kazan, maar wilde daar weg. Volgens Van Loen, destijds coach van Lokomotivi Tbilisi, wilde de speler dolgraag naar Ajax. "Hij wilde weg uit Rusland en zag Ajax als beste leerschool", aldus de oud-spits. De Russische club vroeg 15 miljoen, iets dat toenmalig directeur Marc Overmars te fors vond.

"Een echte reden gaf hij nooit", zei Van Loen daarover. Na de Russische inval in Oekraïne maakte Kvaratskhelia gebruik van versoepelde FIFA-regels en trok - met een vrije status - terug naar zijn thuisland. Na een verpletterend halfjaar kreeg Napoli hem op de radar, en de rest was geschiedenis.

Wie?

Napoli is koploper in de Serie A én smaakmaker in de Champions League. Kvaratskhelia zelf staat op 10 doelpunten en was 11 keer aangever. "Hij is van topniveau", rondde Van Loen af. "Hij was echt een enorme sensatie geweest in de eredivisie. Enorm zonde." Overmars deed naar eigen zeggen niets met de tip, omdat hij destijds 'honderden tips over talloze talenten kreeg'. Jaja, wat als...