Ajax-legende Jari Litmanen: 'Dat zie je normaal alleen bij City, Liverpool en Bayern München'
i

ProShots

Ajax-legende Jari Litmanen: 'Dat zie je normaal alleen bij City, Liverpool en Bayern München'

Marcel Roes • 23:18, 08-12-2021 / Laatste Update: 01:19, 12-12-2023

Ajax-icoon Jari Litmanen volgt de prestaties van de Amsterdamse club in de Champions League op de voet. De 50-jarige Fin is analist bij tv-zender in zijn moederland. Het AD belde hem even op.

In 1995 was de Finse schaduwspits Ajax’ goudhaantje met 6 goals in de Champions League. Litmanen speelde 2 finales op rij, waarvan hij de 1e won. Met 20 treffers is hij nog altijd de topscorer van Ajax in de Europese koningsklasse.

Bloei

"Ik moet het niet alleen over dit jaar hebben, want deze weg is al een aantal jaren ingezet", zegt Litmanen over de bloeiperiode van Ajax. "In 2019 was het al geweldig toen Ajax topclubs versloeg. Ze doen het echt heel goed."

"Het spel en de resultaten zijn goed en het is heel leuk om naar te kijken. Eigenlijk is dit hoe wij Ajacieden Ajax willen zien. Veel balbezit, aanvallend voetbal, gemiddeld 3 goals per wedstrijd. Dan behoor je tot de beteren in Europa. Zulke cijfers zie je normaal alleen bij City, Liverpool en Bayern München."

Grote ploegen

"Wat je nu weer ziet, is dat dit Ajax ook sterk presteert tegen grote ploegen. Ze wonnen bij Madrid, Juventus, Spurs en Dortmund. Er is ook altijd talent. Ryan Gravenberch doet me aan Patrick Kluivert en Clarence Seedorf in onze tijd denken. En de concurrentie is ook nu goed. Dan kun je, met een goede trainer, mooi spelen én ver komen."

"Als het allemaal klopt, is niets onmogelijk. Maar moeilijk is het wel. Wij hebben het over Ajax, maar wat denk je van Manchester City en PSG? Die clubs hebben er meer dan een miljard tegenaan gegooid, maar de grote beker heeft het ze nog niet opgeleverd."