Ajax-oefenwedstrijd tegen Gent verboden: ‘Grote kans dat harde kern Ajax de confrontatie zoekt’
i

ANP

Ajax-oefenwedstrijd tegen Gent verboden: ‘Grote kans dat harde kern Ajax de confrontatie zoekt’

Pim Huberts • 18:32, 20-06-2022 / Laatste Update: 08:56, 12-12-2023

Ajax mag van de burgemeester van Gent geen oefenwedstrijd spelen op 9 juli tegen KAA Gent. Na een uitgebreide veiligheidsanalyse van de politie is de oefenwedstrijd verboden. "De risico's waren te groot", aldus de burgemeester.

Onlangs maakte Ajax het oefenprogramma bekend. De Amsterdammers spelen deze zomer tegen SV Meppen (28 juni), SC Paderborn (2 juli) en Red Bull Salzburg (19 juli). Helaas dus geen duel met onze zuiderburen.

Harde kern

De burgemeester was namelijk duidelijk: "De kans is te groot dat de harde kern van Ajax hier de confrontatie komt zoeken met Gentse én andere supporters." Misschien nog wel belangrijker is het feit dat Gent geen ondersteuning kan krijgen van de federale politie of politie uit andere zones.

"Bovendien is er dat weekend ook nog Gent Jazz én het is het weekend voor de Gentse Feesten. Tijdens de Gentse Feesten zijn de Gentse politieagenten echt massaal aan het werk, daarom zorgen we dat onze mensen voor en na die periode wel de vakantie kunnen nemen waar ze recht op hebben”, zo meldt de politie.

Ajax = risico's

KAA Gent is natuurlijk teleurgesteld, maar begrijpt de keuze. "Ajax past 100% bij het begrip ‘galawedstrijd’. Maar we hebben ook wel begrip voor het standpunt van de politie en de stad. Aan een wedstrijd tegen Ajax zijn risico’s verbonden, zelfs als we die zonder supporters van Ajax zouden spelen. Ook de Amsterdamse politie liet ons weten dat dan nog steeds de kans bestaat dat die harde kern alsnog afreist naar Gent. En veiligheid is het belangrijkst."

Als vervanging speelt Gent tegen het Deense Midtjylland terwijl Ajax een oefenwedstrijdje minder speelt.