Ajax Vrouwen op randje van kwartfinale Champions League: 'Ik noemde ze kansloos na de loting'
Ajax-speelsters vieren een goal in de Champions League. ©Pro Shots

Ajax Vrouwen op randje van kwartfinale Champions League: 'Ik noemde ze kansloos na de loting'

11:10, 30-01-2024

Nog één wedstrijd is Ajax Vrouwen verwijderd van een enorme stunt. In de Champions League staat de club op het randje van de kwartfinale. En dat in een absolute poule des doods, waarin niemand Ajax Vrouwen kans gaf door te gaan. Tegen AS Roma moet de stunt gecompleteerd worden.

De opdracht is duidelijk voor Ajax Vrouwen: thuis niet verliezen van AS Roma. Dan zou het zomaar kunnen lukken. Bij een zege is de club door naar de kwartfinales, bij een gelijkspel mag Bayern München niet winnen van PSG in de andere wedstrijd in Groep C. "Als je me deze situatie op voorhand had geschetst, had ik dat totaal niet realistisch gevonden", zegt analyticus Leonne Stentler, ook oud-speelster van Ajax tegen het Algemeen Dagblad.

Indrukwekkend

"Na de loting noemde ik Ajax kansloos in deze poule des doods, zei ik dat ze blij moesten zijn als ze een keer een wedstrijd zouden winnen. Dat maakt dit dus ook zo knap. Ik ben echt verbaasd over hoe ze het gedaan hebben. En niet per ongeluk, hè? Met goed voetbal en goede tactieken, precies volgens de Ajax-principes. Indrukwekkend."

'Deze tegenstander ligt Ajax het minst'

Maar de ploeg is er nog niet. In de heenwedstrijd in Italië verloor Ajax met 3-0. "Ik hoop dat ze daarvan geleerd hebben", zegt Claudia van den Heiligenberg, ook oud-speelster van de club. "Gevoelsmatig is dit de tegenstander die Ajax het minst ligt qua spel. Roma is fysiek en zoekt snel de diepte. Ik hoop dat ze nog minstens één keer kunnen stunten in deze Champions League-campagne."

'Wie weet...'

Volgens Stentler kan dit seizoen nu al niet meer stuk, maar is Ajax Vrouwen ook echt dichtbij een vervolg van een stunt. "Als dit vanavond lukt én je hebt ditmaal wél geluk met de loting, wie weet... Maar de kwartfinale bereiken is al een stunt en de kans dat dat lukt, is er. Ik had mezelf voor gek verklaard als ik dat drie maanden geleden gezegd zou hebben."

Stand Ajax Vrouwen Champions League

Stand Groep CGespeeldPuntenDoelsaldo
PSG598-6
Ajax575-7
Bayern München566-6
AS Roma559-9

De nummer een en twee gaan naar de kwartfinales van de Vrouwen Champions League. Als ploegen gelijk in punten eindigen, dan telt het onderling resultaat. Als Ajax Vrouwen wint, is het zeker van de kwartfinale. Bij een gelijkspel mag Bayern München thuis niet winnen van PSG. Bij een nederlaag gaat AS Roma sowieso over Ajax heen en zit het Champions League-avontuur er alsnog op.