👑 | Historische dag voor Nederlands vrouwenvoetbal: Ajax wint debuut in Champions League

Yvo van Dorst • 23:55, 15-11-2023 / Laatste Update: 14:06, 07-01-2024

Ajax vrouwen heeft woensdagavond op alle vlakken geschiedenis geschreven in de Champions League. De Amsterdammers wonnen het eerste duel ooit van een Nederlandse ploeg op het hoogste niveau met 2-0, van het op papier veel sterkere Paris Saint-Germain. Tiny Hoekstra en Sherida Spitse zijn voor altijd de eerste Nederlandse vrouwen die scoorden in de Champions League.

Ajax begon ijzersterk aan de wedstrijd en ging met goede aanvallen en sterk spel de defensie van PSG te lijf. Romée Leuchter kreeg voor rust een knappe bal vanuit het middenveld, maar haar afronding was niet goed genoeg. Tiny Hoekstra was echter heel scherp, snelde richting de rebound en wist Ajax terecht op voorsprong te zetten. Daarmee is Hoekstra de eerste doelpuntenmaker ooit voor een Nederlands vrouwenelftal in de Champions League.

Penalty

Na de 1-0 was het spektakel nog niet klaar voor de fans in de Arena. Claire Hunt maakte vlak voor rust een geweldig domme overtreding, waardoor de bal op de stip ging. Sherida Spitse is dan een zekerheidje en de captain van de Amsterdammers miste ook op het allerhoogste podium niet. Een topprestatie, waardoor Ajax met 2-0 de rust in ging.

Billenknijpen

In de 2e helft was PSG uit op wraak en de Fransen kwamen dan ook met volle druk uit de kleedkamer. Voor Ajax was er veel minder ruimte om te voetballen, waardoor het op 1 enorme kans na vooral de 2-0 verdedigen was. Dit lukte Ajax, waardoor het eerste duel van een Nederlands vrouwenteam ooit in de Champions League werd gewonnen. Sterker nog, door de 2-2 bij Bayern München - AS Roma, gaat Ajax nu aan kop in de Champions League-poule!