Ajax worstelt zich na foutenfestival naar punt tegen Marseille in Europa League

ProShots

Marcel Roes • 00:58, 22-09-2023 / Laatste Update: 02:35, 12-12-2023

De Europa League-wedstrijd tussen Ajax en Marseille eindigde donderdagavond in 3-3. De Amsterdamse thuisploeg stond 2-0 voor en 3-2 voor, maar maakte te veel verdedigende fouten om dat vast te houden.

Al binnen 10 minuten kon Ajax zijn fans eindelijk blij maken, want wat kregen die de vorige weken een hoop ellende te verwerken. Carlos Forbs kon vanaf de middenlijn doorlopen op het Franse goal en schoof bekeken binnen.

En na 20 minuten leek het wel een droom: 2-0! Olympique Marseille werd verrast door een slimme hoekschop van de Amsterdammers. Steven Berghuis werkte de bal binnen.

Van 2-0 naar 2-2

Maar Marseille, ook een club in crisis, knokte zich terug. Jonathan Clauss kreeg behoorlijk wat ruimte van de Ajax-verdediging en knalde de bal achter Jay Gorter.

Nog voor rust was Ajax terug bij af, want l'OM mocht frank en vrij combineren op de helft van Ajax, waarna Pierre-Emerick Aubameyang de bal al glijdend binnen werkte.

Silvano Vos

Na rust haalde Ajax-trainer Maurice Steijn middenvelder Benjamin Tahirovic eruit en liet hij de 18-jarige Silvano Vos binnen de lijnen komen. Tahirovic had de controleur moeten zijn, maar hij had allesbehalve de controle.

In de 52e minuut was er weer een flits van Ajax. Uit een rush en assist van Forbs kreeg Kenneth Taylor de bal voor zijn voeten. Zijn schot bleek onhoudbaar: 3-2.

Eindfase

De 2e helft was daarna minder onstuimig dan het 1e bedrijf. Rode draad was dat aan beide kanten de ruimtes regelmatig zo groot werden, dat de tegenstander plots een flink stuk op mocht schuiven.

Een omsingeling van het Ajax-goal leidde een kwartier voor tijd tot de 3-3 van Pierre-Emerick Aubameyang. Dat was zijn 26e treffer in 50 optredens in de Europa League.

3-3

En zo, nadat Vos nog een 2e gele prent pakte (dus: rood), begint Ajax aan de Europese campagne met een puntje tegen l'OM. De andere pot in groep B van de Europea League was Brighton tegen AEK: 2-3.