Akyol over Kökçü's keuze: 'Had anders geen leven meer gehad bij de Turkse ploeg'

Trevor Wagener • 00:05, 18-10-2022

Ook bij het televisieprogramma Vandaag Inside was de door Orkun Kökçü niet gedragen regenboog-aanvoerdersband onderwerp van gesprek. Volgens tafelgast Özcan Akyol leek men in Rotterdam het weigeren wel een goede actie te vinden.

De 21-jarige middenvelder besloot de One Love-band niet te dragen uit religieuze overwegingen. Uit Rotterdamse hoek werd zijn besluit gesteund, maar na het weekeinde blijft het de tongen losmaken. Naast Kökçü droeg ook Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi de band niet om dezelfde redenen.

Lees ook: Wim Kieft over regenboogband-keuze Orkun Kökçü: 'Misschien niet aangedurfd'

Vandaag Inside-tafel over Orkun Kökçü

"Het is jammer dat hij (Kökçü) mensen nu mogelijk heeft gesterkt met het idee dat homoseksualiteit iets is dat niét goed is", aldus Akyol. "Iedereen vond het een goede actie in Rotterdam, leek wel. Terwijl, ik zit elke week in een stadion en jij (scheidsrechter Bas Nijhuis red) weet dat ook... daar wordt week in week uit 'homo dit, homo dat' geroepen."

Volgens Akyol, Nijhuis, presentator Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen wordt homoseksualiteit nog altijd niet breed geaccepteerd in de maatschappij. "Het zou makkelijker zijn als iemand het openlijk zou zeggen", voegde Akyol toe. "Dat er iemand zegt: 'ja, in onze cultuur is dat niet gebruikelijk dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar gaan'. Maar dat gebeurt niet. Dat is een beetje om de hete brei heen draaien."

Özcan Akyol over Orkun Kökçü

Volgens Van der Gijp was het wachten op het moment dat het uit de hand ging lopen. Derksen vond het dragen van een speciale band op zichzelf al een 'overdreven' actie. "Waarom is zoiets nodig als het wel breed geaccepteerd is?", vroeg De Snor zich hardop af. "Ik krijg medelijden met homoseksuelen in sommige landen."

Akyol denkt dat de gevolgen voor Kökçü binnen de Turkse gemeenschap in zowel Nederland als Turkije wel mee zal vallen. "Hij zal zijn basisplaats heus niet kwijtraken. Het ligt aan hoe breed het wordt uitgelicht. Als hij de band wel had gedragen en hier aan mee had gedaan, had hij beslist geen leven meer gehad bij de nationale ploeg."