Alex Schalk en Bryan Linssen grijpen met Urawa Red Diamonds naast medaille op WK voor clubs
i

Getty Images

Alex Schalk en Bryan Linssen grijpen met Urawa Red Diamonds naast medaille op WK voor clubs

Noah Hoogenboezem • 18:55, 22-12-2023 / Laatste Update: 06:21, 08-01-2024

Het is Alex Schalk en Bryan Linssen niet gelukt om een medaille mee te nemen van het WK voor clubs. De Nederlanders verloren in de strijd om het brons met hun Japanse club Urawa Red Diamons van Al-Ahly uit Egypte: 2-4. Schalk en Linssen konden als invaller geen potten breken.

Schalk had in de kwartfinale van het WK de winnende gemaakt tegen het Mexicaanse Club León, maar eerder deze week ging de Japanse ploeg er kansloos vanaf tegen Manchester City (0-3) in de halve finale. Ondanks de heldenrol van Schalk moest hij vrijdag samen met Linssen op de bank beginnen. Ze zagen hun ploeg erg matig beginnen.

Op en neer

Urawa stond al binnen 25 minuten met 2-0 achter. Yasser Ibrahim en Percy Tau zorgden voor feest bij de club uit Egypte. Urawa kwam terug, want vlak voor rust zorgde José Kanté voor de 1-2 en Alexander Scholz maakte na rust ook nog de 2-2 uit een strafschop.

Nederlandse invallers

Linssen en Schalk waren inmiddels ingevallen bij Urawa, maar voor meer doelpunten konden ze niet zorgen. Al-Ahly ging er uiteindelijk vandoor met de bronzen medaille door een eigen doelpunt van Yoshio Koizumi en in blessuretijd besliste Ali Maaloul de wedstrijd.

Finale

Al-Ahly pakt daardoor voor de derde keer in vier jaar brons op het WK. Manchester City en Fluminense strijden later op de vrijdag om de wereldtitel. De finale begint vrijdag om 19.00 uur.

Laatste keer

Aan het WK doen zeven teams mee en het is de laatste keer dat het toernooi in deze opzet wordt gespeeld. Het WK zal vanaf 2025 in de zomer en met 32 deelnemers worden gespeeld. Het toernooi wordt in dat jaar in de Verenigde Staten gespeeld.